Ще има ли минимални цени за хотелите

Секторът принципно разчита на ценова конкуренция извън доста късите зимен и летен сезон

Туристическото министерство е започнало изненадващо проучване на възможността за въвеждане на минимални цени за хотелските услуги. Официалният мотив за това е, че има постъпили предложения от бранша за промяна в законодателството.

На този етап от ведомството единствено са поискали становище от Комисията за защита на конкуренцията, като в зависимост от него ще се пристъпи към евентуални обсъждания в работна група, съобщи "Капитал".

Идеята за минимални цени в хотелиерството спрямо звездите на хотелите не е нова - тя бе лансирана от представители на туристическия бранш още през 2009 г., които се оплакваха от дъмпингови цени по Черноморието покрай кризата. Разликата сега е, че за пръв път институция официално се ангажира с темата, което може да доведе до второто "изключение" от пазарните принципи извън някои от свободните професии.

В момента законодателно съществува възможност за минимални и максимални цени само на таксиметровите услуги, които се определят от общинските съвети по места. Туристическият бранш обаче се радва на благосклонност от регулаторите и преди време стана единственото изключение по ДДС, като получи по-ниска ставка.

Долен праг

В момента туристическото министерство е изпратило искане до Комисията за защита на конкуренцията да излезе със становище по темата със "създаване на минимални защитени цени при категоризираните места за настаняване". Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни пред "Капитал", че това искане е дошло от неправителствени организации в рамките на работни групи, свързани със законодателството в туризма, заради което и ведомството се е обърнало към компетентния орган в случая - антимонополната комисия.

Идеята е след получаване на становището на комисията и в зависимост от него да се създаде работна група, която да обсъжда предложения по темата. Въпросните предложения за промени обаче няма да бъдат изготвени до март и няма да влязат в поредната порция корекции в закона за туризма, които се очакват тогава в парламента, стана ясно от думите на министъра.

Сега официалният мотив, с който представители на туристическия бранш са предложили минималните цени, е дъмпинг на пазара. Целта е да се въведат минимални тарифи за хотелското настаняване спрямо категоризацията, като по този начин ще се избегне възможността например четиризвезден хотел да предлага по-евтина нощувка от тризвезден. Това може да е дори вредно за сектор, който разчита силно на ценовата конкуренция извън доста късите летен и зимен сезон.

Без жалби, само мрънкане

Поддържането на изкуствено ниски цени обаче и сега е нарушение според Закона за защита на конкуренцията. Проверка на "Капитал" установи, че през 2017 г. в регистъра на комисията за защита на конкуренцията няма нито една подадена жалба от хотелиер за евентуален дъмпинг от друга компания в сектора. Източник, запознат с дейността на комисията, коментира и че в годините назад, ако има подобни производства, те са по-скоро изключение.

От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която е най-голямото сдружение в хотелиерския сектор, обясниха пред "Капитал", че са поискали от членовете си становище дали подкрепят идеята за въвеждането на минимални цени в сектора. Очаква се позицията им да бъде обявена в средата на февруари, когато ще има заседание на управителния съвет на сдружението. Междувременно представители на работодателските организации се обявиха против идеите, съобщава в. "Сега".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови