Тези кокетни павилиони ще сменят сергиите в Слънчев бряг

Проектът тръгва от това лято, но ще обхване само източната зона на курорта

На фона на дебатите за преместваемите обекти в морските курорти, чийто статут трябва да бъде решен чрез законодателни промени, през тази година ще бъде въведена единна визия за павилионите в Слънчев бряг.

Пилотният проект ще обхване само източната зона на курорта, която се управлява от държавното дружество "Слънчев бряг" АД. Това стана ясно на пресконференция на туристическия министър Николина Ангелкова в понеделник.

Новите павилиони ще бъдат в бяло и синьо и трябва да бъдат изградени за сметка на наемателите.

Ангелкова представи идеен проект за преместваемите обекти в източната част на курорта Слънчев бряг. От предстоящия сезон всички такива обекти трябва да бъдат в единна визия - синьо-бели павилиони, разположени по одобрена схема както по алеите в курорта, така и на плажа "Слънчев бряг-север", който е в близост. Павилионите ще бъдат в три размера - 6, 9 и 15 кв. метра, а цветовете са избрани като символика на морето, слънцето и небето, стана ясно от думите на архитект Искра Джахова, която е ръководила екипа, който разработва единната визия.

Павилионите ще бъдат разположени по предварително одобрена схема, като по думите на ресорния министър няма да се разреши поставяне на "павилионче до павилионче", което да скрива гледката към морския бряг.

Отделно от това ще бъде забранено и изкарването на стоки по тротоарите извън самия павилион, каквато беше масовата практика до момента. Това ще бъде въведено като клауза в договорите за наем, които държавното дружество подписва с компаниите. По думите на Ангелкова, ако контролните органи открият три нарушения с "разхождащи се щендери" по тротоарите, договорът с наемателя ще бъде развален.

Според плана на туристическото министерство единната визия трябва да влезе още през този летен сезон, а обектите трябва да бъдат готови до 15 май, когато влиза в сила забраната за строителство в курорта. Всеки търговец ще трябва да поръчва за своя сметка павилион с одобрената визия. По време на пресконференцията изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров съобщи още, че освен места за търговия в схемата в източната част на курорта има отделени пространства и за различни атракциони - например детски атракциони, велорикши, триколки и др.

Новите правила няма да важат за западната част на курорта, чиято инфраструктура се стопанисва от община Несебър. По думите на Ангелкова проектът с единна визия за павилионите ще бъде представен пред местната власт, която, ако желае, може да го въведе и за стопанисваната от нея територия на комплекса.

Настоящият проект за уличната търговия в Слънчев бряг е пилотен, но се предвижда единна визия да бъде въведена и в други курорти. Това обаче ще стане след промени в закона за туризма, които ще определят статута на националните курорти, коментира министър Ангелкова. По план въпросните промени предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а през март да бъдат внесени за разглеждане в парламента. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови