Ангелкова иска туризъм в четири сезона - Неочаквана ваканция

Над 7,200 млрд. лева са приходите от туризъм за първите 11 месеца от 2018 г.

Данните представи министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията: "Естествено в България - 2019 г. на вътрешния туризъм". Инициативата е под патронажа на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

Над 3, 750 млн. българи са пренощували на територията на страната, като най-голям е процентът им през третото тримесечие на 2018 г.

"Над 9 милиона и 200 хиляди чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г.", отчете туристическият министър.

Ангелкова обясни, че целта на пресконференцията е да се даде началото и да се обяви годината и началото на вътрешния туризъм с мотив - насърчаване пътуването и опознаването на малките места и региони, които имат какво да покажат.

Очаква се да бъде направен и календар на малките и китни населени места в страната, които да са различни от Националната програма за рекламата, посочи тя и допълни, че е предвиден и един специален видеоклип за тази цел.

Идеята е да започне повторна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм и продължаване на специална рубрика - "Неочаквана ваканция", както и продължаване на инвестиционните турове, каза още Ангелкова.

2019 г. се очертава като много динамична и трудна година в борбата за всеки един турист, за които е много е важно да се обединят усилията. България да е още по-разпознаваема през настоящата година и да продължи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, надява се министър Николина Ангелкова.

Министърът на туризма желае България да се превърне в страна на туризъм през четирите сезона.

Същата визия за развитието на туризма има и председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева.

"Всички ние знаем, че притежаваме неповторимо и безценно богатство, с което страната ни да се превърне в страна на четири сезона". За това призова председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева на пресконференция "Естествено в България - 2019 г. на вътрешния туризъм".

"Всички се стремите към насърчаването на туризма, защото всеки от нас, от общата ни воля и усилия на законодателната, съдебна и изпълнителна власт зависи развитието на туризма. Това е отрасъл, който прави родината ни разпознаваема, предпочитана и обичана дестинация от чуждестранните туристи", подчерта Караянчева.

През последните години българинът се отвори към света, за да види забележителност, култури, да се забавалява, но трябва да преоткрие живописната родна природа, да се вгледа в очарованието на всяко кътче и богатството на природата на нашата родина, призова Караянчева.

Хората трябва да се убедят, че могат да прекарат ваканцията си у дома, защото: "У нас погледът открива все по-нови и по- нови красоти. Тук весели долини, а там планини гиганти", смята Караянчева.

Председателят на 44-ия парламент призова така да си възпитаме децата си, че когато ги попитаме в коя страна искат да живеят, работят и почиват, да казват: "България".

Председателят на парламента пожела на участниците във форума нови идеи, и креативност в търсене на туристите, на които да се предложи нещо ново и интересно.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев видя потенциал за развитие на спортния туризъм.

България е далеч от реализирането на страната ни като дестинация за спортен туризъм, макар и да сме се утвърдили като отличен организатор на спортни събития, каза министърът.

"С трите световни първенства - по художествена гимнастика, гребане и волейбол в рамките на месец България бе в световните медии само с позитивни новини". Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

България е прекрасна страна, с много богато културно-историческо наследство. Много малко сме успели да разкрием това, което нашите предци са ни оставили, посочи Кралев.

Освен имиджовите ползи на всяко едно състезание, има и ред икономически ползи - чуждестранни фенове отиват в даден град, присъстват български фенове на големите спортни състезания. Това преди бе невъзможно, каза Кралев.

"За туризма най-важното е нашата страна да има позитивен имидж и да се говори за добро, защото години наред не сме били най-позитивните новини в световните медии", каза спортният министър.

Кралев подчерта, че от първото правителство на премиера Бойко Борисов нещата коренно се променили за развитието на спорта, като се построили зали в Пловдив, Русе, Варна, София и Бургас. Това дава възможност да домакинстваме на много състезания, но най-важни са традиционните състезания, допълни той.

Спортният министър Красен Кралев поздрави колегата си Николина Ангелкова, че с тази инициатива представя по-малко познати дестинации, общини и проекти, което е важно за балансираното развитие на туристическия отрасъл.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови