Ще правим турове за инвеститори

Министър Ангелкова участва в годишното общо събрание на Националния борд по туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова взе участие в годишното общо събрание на Националния борд по туризъм (НБТ) по покана на ръководството на организацията, която обединява големи инвеститори в отрасъла.

На срещата бяха обсъдени приоритетите и съвместни инициативи за популяризиране на българския туризъм. Фокус на 2019 г. в работата на Министерството на туризма са вътрешният туризъм и инвестициите в сектора, обяви министър Ангелкова и за така очертаните приоритети получи подкрепа от представителите на туристическия бизнес.

Идеята е със съдействието на местните власти да бъдат популяризирани по-малко известни туристически обекти у нас, които не са част от Годишната програма за национална туристическа реклама, но имат уникални качества или разкриват традиции, пазени от години.

Предвижда се също в страната ни да се проведат инвестиционни турове, чрез които потенциални чуждестранни или български вложители ще бъдат запознати с туристически обекти или с перспективни идейни проекти. 

В края на месец май 2019 г. в Слънчев бряг е планиран голям международен инвестиционен туристически форум, който ще бъде проведен от Министерството на туризма с подкрепата на Световния съвет за пътувания и туризъм, обяви министър Ангелкова.

Тя изказа благодарност към премиера Борисов и колегите си в правителството за това, че туризмът бе издигнат като приоритет на управлението. Министърът добави, че правилността на това решение личи от резултатите в сектора, постигнати през последните години след създаването на Министерството на туризма. 

За 2018 г.  чуждестранните визити у нас са над 9,27 млн., което е най-висок резултат откакто у нас се води статистика за туризма въобще. Приходите от чуждестранни туристи за периода от януари до ноември 2018 г. включително са 7,2 млрд. лв.

В сравнение с 2015 г. посещенията на чужденци в България са нараснали с 30,6%, а приходите за периода януари-ноември  2018 г. са с ръст от 34,4 на сто в сравнение с 2015 г.

Министърът на туризма изказа удовлетворение от съвместната работа с Националния борд по туризъм през годините и увереност, че ползотворното сътрудничество ще продължи и занапред. Бе изразена готовност след анализ на опита на големи туристически държави за популяризиране на националния туристически продукт съвместно да бъдат предложени работещи решения.

Членовете на Националния борд по туризъм проявиха интерес към Наредбата за категоризация на туристическите обекти, чиято актуализация се очаква преди началото на летния сезон. 

Целта на промените е от досегашните текстове да се премахнат неработещи изисквания и по този начин да се улесни дейността на бранша, каквито са приоритетите на правителството. Стана ясно, че чрез нормативния документ ще бъдат намалени изискванията за хотели с категория до 3 звезди. Ще бъдат предвидени и единични облекчения за местата за настаняване с 5 звезди, които през годините е доказано, че натоварват предприемачите.

В срещата от страна на НБТ участваха Красимир Гергов, председател на УС, Мартин Захариев, зам.-председател, Поли Карастоянова, изпълнителен директор, проф. Стоян Денчев, председател на Контролния съвет, както и членовете на НБТ Лъчезар Тодоров, Красимир Станев, Румен Драганов, Константин Бояджиев, Елена Косева и др.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови