Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм за 2018 г.

„Общо преките и непреките приходи от туризъм формират към 12% от брутния вътрешен продукт на страната.

Това показва, че туризмът е един от основните сектори на икономиката в страната“, посочи тя в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма Хоризонт“.

Ранните записвания към момента сочат между 15 и 25% спад на руските туристи в страната ни, отчете ресорният министър. По думите ѝ се предприемат различни мерки, за да се промени тази прогноза.

Николина Ангелкова обяви, че се мисли за инструмент, чрез който да се подпомагат чартърните полети, така че да се привлекат повече полети към България. Става дума не само за руските туристи, а за целия сектор.

„Съвсем скоро предстои да представим детайли по това предложение. Проучваме практиките на нашите партньори, които се явяват и наши конкуренти в някои сектори. Смятам, че ще успеем да предложим едно изключително добро и работещо решение. Максимално скоростно работим по тази тема, за да можем да бъдем конкурентоспособни на държавите, които не са членки на ЕС. Буквално борбата в момента е за всеки един турист. Конкуренцията в сектора е много голяма“.

По въпроса за туристическите визи и сложния начин за получаването им, министърът заяви, че се работи активно в тази насока. Тя подчерта, че в Русия работят 59 изнесени визови центъра. Обсъждат се и възможностите за издаване на многократни туристически визи както за руските, така и за турските туристи.

„Водим разговори в тази посока. Надявам се, спазвайки изискванията на европейското законодателство, да се опитаме допълнително да облекчим издаването на визи“.

Министърът на туризма съобщи още, че за последните 3-4 години има ръст на немските туристи с 39%. За миналата година те са достигнали почти 900 хил. Работи се и в посока привличане на интереса на немските здравни каси към възможностите да изпращат у нас техни пациенти за рехабилитация и лечение, допълни тя.

Имаме изключително фокусиране и целева реклама по отношение и на пазарите Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Великобритания, Румъния, Северна Македония, Турция и Гърция, посочи Ангелкова. По думите ѝ съседните ни страни носят около 4-4,5 млн. туристи от общия поток. Тя каза още, че се работи и за привличане на туристи от далечни пазари.

Министърът отчете, че при изминаващия зимен сезон се наблюдава лек спад от около 3% в сравнение с миналата година. За месеците декември и януари има спад на дошлите от Турция в рамките на 17%. Има лек спад и при гръцките туристи. Ангелкова се надява до края на сезона да се навакса досегашния спад от 3%.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови