Румен Драганов: Почивката през лятото поскъпва до 11%

До 30% пестим при ранно записване, най-висока е цената на рецепцията   

Цените за лeтния сезон ще нараснат със 7-11%, няма как да имаме спад, прогнозира директорът на Институт за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV.

Според него това е така, защото имаме ред увеличения - на бензина, на горивата, на енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала в туризма.

Съветът му е да се замислим за ранно записване, където цената ще е с 30% по-ниска, а най-високата ще е на рецепция в сезона.

Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия. Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото просто в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Изключително занижени нива на брой туристи сочат анализаторите за този летен сезон. Според Драганов това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти. А подготовката в най-големия курортен комплекс у нас - Слънчев бряг, вече започна.

За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача.

Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Брекзит. Директорът на Институт за оценки и анализи в туризма обаче смята, че именно "разводът" на Великобритания с ЕС може да доведе туристи от Англия у нас, понеже сме нискобюджетна дестинация. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови