Хотелиери удължиха срока за ранни записвания по морето

Офертите са по-ниски с 10 на сто при резервации до 31 март

о-малкото чужди туристи, желаещи да почиват на нашето Черноморие тази година, доведоха до удължаване на срока за ранни записвания. Родни туроператори предлагат промоции на българските туристи с цени като през февруари до края на март, пише „Монитор“.

Офертите за почивка на брега на морето са по-ниски с 10 на сто при резервации до 31 март, отколкото в последния момент преди сезона. До 15% е отстъпката, ако запазим сега, а не на рецепцията на хотела, коментираха от бранша. Но това ще натовари бюджета ви сега, защото задължително трябва да платите на 100% почивката по резервация до 15 календарни дни от датата на потвърждаването й. 

Цените за лeтния сезон по родното Черноморие ще нараснат със 7 - 11%, няма как да имаме спад, каза директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV. Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала.

Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия.

Изключително занижени нива на брой туристи сочат анализаторите за този летен сезон. Според Драганов това обаче не може да се каже сега, понеже периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

Подготовката в най-големия курортен комплекс Слънчев бряг вече започна. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

По данни на туроператори около 10% по-малко са заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германските туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Концесионери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условието няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

Малък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм, понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Института за оценки и анализи в туризма. Най-много - над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови