20% спад на туристите за момента

Бюрократични затруднения спъват наемането на чуждестранен персонал по морето

Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската регионална туристическа камара. На някои пазари дори до 20%. Заради по-малкото туристи работодатели пестят от персонал, който им е все по-трудно да си осигурят.

Прогнозните оценки показват, че очакваният брой туристи за това лято е над 7,3 млн. души пък коментира в ефира на bTV Румен Драганов от Института за оценка и анализ на туризма. 

Според техни оценки от началото на годината има над 140 хил. туристи повече, влезли в страната, отколкото миналата година. Спадове се очертават от руски и от германски туристи, призна Драганов. 

Като причина той посочи връщането на летовниците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, както и приземяването на самолетите Boeing 737, което води до недостатъчен капацитет за полети на туристи.

Драганов увери, че през годините в страната ни е имало и по-сериозни спадове, но сме успявали да ги преодолеем.

По думите му ние сме имали дори по-голям спад на тези пазари, но той е бил преодолян. Според него данните трябва да се разглеждат на края на годината, за да се види дали е бил успешен сезонът. Най-много туристи у нас идват от Румъния, следвани от Германия, Турция, Гърция и Полша. Цените за четиричленно семейство за една седмица са приблизително близки – около 900 лв.

По думите на Драганов България предлага вече много добър туристически продукт, сравним с турския и гръцкия, като тази година се отварят няколко хотела у нас с турски мениджмънт.

Цените сега ще бъдат увеличени с 20% в края на следващия месец и с 30% - по-високи през август, коментира Румен Драганов. Той обаче призна, че бюрократични затруднения спъват наемането на чуждестранен персонал по морето, а туристите пък не са доволни от липсата на свободни зони по плажа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови