Отчаяни кръчмари примамват клиенти с риба по гръцки

Най-народна цена държи цацата, която се харчи по 3 лева порцията, пържена, по българска рецепта

Отчаяни кръчмари примамват с „риба по гръцки" и други подобни ерзац гръцки манджи туристите по Южното Черноморие. Очертава се слаб сезон, заради това собствениците на крайбрежните заведения са избрали с „гръцкия" номер да привлекат повече клиенти и да спасят търговията си от „ол инклузив" системата, разкрива в. „Труд“.

В менюто по крайбрежните ресторанти откриваме задушения ватос по гръцки, който струва 15,89 лв. за порция, толкова са и скаридите - пак по гръцки, само че с 50 грама по-малко от ватоса. 17,89 лв. Плащаме за чиния със скариди „Саганаки", а порция от 300 грама калкан струва 39,89 лв. Предлага се и плато „цял калкан на тиган", което се състои от 4 порции.

Най-народна цена държи цацата, която се харчи по 3 лева порцията, пържена, по българска рецепта, в комбинация със студена наливна бира, която струва 2 лева халбата. Пържените попчета, по български, струват 8,89 лева за 300 грама, а сафридът на тиган е 11,89 лв. 

Супата от риба е два вида. Освен традиционната, от колкото се може повече черноморска риба, която струва 5,69 лв., има и средиземноморска, която се продава по 7,89 лв. 

В Созопол в по-луксозните ресторанти народната цаца я няма. Пърженият сафрид върви по 12,90 лева порцията, чернокопът на скара е 16,99 лв., а пърженият калкан удря 40 лева порцията.

По ресторантите лавракът на скара е 24,99 лв., а рибената чорба е 5,99 лева, като изрично се споменава, че не е от скумрия, а от по-класни риби.

В Бургас рибената чорба от скумрия е около 3 лева, а над 5 лева е от "букет" морски дарове.

На култовия далян "Чайка", където е сниман филмът "Оркестър без име" още отсега е пълно с гости. Тук удоволствието е две в едно - хем вкусна риба, току що извадена от морето, хем приказна гледка към вълните. Далянът е между Созопол и Каваците и тук е засадено борче от първия космонавт Юрий Гагарин. А сега борчето е голямо дърво.

Рибената чорба на даляна е 5,90 лв., сафридът, пържен е 11,90 лева. Предлагат също и филе от попче, порция от което върви около 17 лева.

Един от най-старите далянджии - Димитър Янчев Брадата, който по настоящем е кмет на рибарското селище Ченгене скеле казва, че на далян се ходи само с хляб. Навремето на огъня къкрел огромен казан, вечно пълен с най-прясна и вкусна риба. 

Имало достатъчно ракийка и винце. Затова за всеки гост било задържително само едно - да носи хляб. И две яйца, ако иска супата да е застроена.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови