Безплатни чадъри, крепост и легенди за пирати край Резово

Поради истерията колко по-скъпи чадъри могат да бъдат намерени по плажовете ни, ви водим на едно място, където сянката е напълно безплатна,

пише trip.dir.bg. 

То е в самия край на България. Резово е най-южната точка на нашето Черноморие. Все още не е превзето от туристическата индустрия. Охраняемият плаж е безплатен във всичко. 

Няма да плащате 1,20 лв., както в Бургас, нито 30-40-70 лв., за да легнете под сянката на сините чадъри край много синьото и много чисто море. 

На ивицата са „накацали” и сини лодки. Които пък са дали името на капанчето на плажа. Всъщност то е една бяла хасиенда с дърво и стъкло, с бели маси и пейки за сядане край тях, също дървени. 

Сервира се онова, което за мнозина е символ на летуването – цаца с пържени картофи например. Понеже този плаж е много истински, напълно натурален, лишен от всякакъв „Балкантурист”, на него можете да поплувате до лебеди или да наблюдавате костенурки. 

Само на 5 км от много по-прочутия плаж Силистар, досами турската граница има още много места, които да видите. 

На 3-4 км от Резово има тракийски некропол. Пак на толкова ще намерите останките на крепост, която се е казвала Кастрицион, откъдето носът, на който е разположена, е получил названието си Кастрич. 

Тя е пазела местните хора от нашествието на истински пирати. При нас те не са идвали чак от Англия като в „Острова на съкровищата”, но от Кавказ. Интересни забележителности са също крайбрежният храм „Св. Йоан”, който е нов, и старата черква „Свети Константин и Елена“. 

От неръкотворните забележителности, естествено на първо място е река Резовска, която разделя България от Турция. Тя е интересна с образуваните от ту бързите, ту спокойните й води причудливи скални форми на брега, многото видове птици и животни, които можете да видите в естественото им обиталище.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови