Най-топлата морска вода у нас е на Липите

Още един недокоснат от туристическата индустрия и нейния безжалостен бетон плаж по южното Черноморие е наречен Липите.

Според легендата тук, а не някъде другаде по нашето крайбрежие човек може да се топне в най-топлата вода. А също в най-чистата. 

Това, разбира се, не е далеч от истината, като се има предвид, че местоположението на девствената ивица е на около километър и половина от по-известния плаж Бутамята, тоест – в южния край на Черноморието. Най-близката промишленост е поне на 80 км на север, най-близкото нещо като курорт е поне на 30 км в същата посока. 

Всъщност, Липите неслучайно е име в множествено число. Реално плажовете са два, като между тях се е прорязала като нож канара с формата на глава на крокодил или нещо такова. По-северната ивица е по-малка и по-скътана, заобиколена от впечатляващи скали. 

Отзад е защитена плътно от доста висок каменист бряг, който някой би сравнил с нещо, което е виждал в Ирландия. Само дето там температурите и на въздуха, и на морето са поне 10 градуса по-ниски. 

По-южната пък е твърде просторна, доста отворена е и към морето, но и към гората отзад. Пясъкът е фин, а който е почитател на печенето на скали или на скачането от тях, също няма да остане разочарован. Плажът е ограден от двете страни с камъняк. Пейзажът ни кара да се питаме защо им беше изобщо да заснемат шоуто за оцеляване „Сървайвър” на хиляди и хиляди километри от родината. 

Същите гледки са налични в България, на Липите. Чадъри, такси, капанчета, хотели тук няма. Също и хора. Плажът е недостъпен, освен пеша по брега и по море с лодка. Свободата е пълна. В това число и за нудизъм, който може да се практикува на все по-малко места по родното Бетономорие, което тук си остава доброто, старо Черноморие.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови