8,6 % спад на туристите на Летище Бургас 

Основната причина е отливът на познатите пазари като Германия и Русия  

5 милиона пътници през тази година се очаква да посрещнат двете морски летища "Варна" и "Бургас". 2 милиона на летище "Варна" и три милиона на летище "Бургас", заяви прeд БНР Улрих Хеппе - главен изпълнителен директор на фирма "Фрапорт България", която е концесионер на двете летища.

През тази година се очаква спадът на трафика на двете летища да е общо 8,3%, като 8% са за летище Варна и 8,6 на сто за летище Бургас. Основно той се дължи на по-малкия брой туристи от Германия и от Русия. По-малко ще са и пътниците от Полша. 

Това намаление се компенсира с по-голям интерес на туристи от Великобритания. Увеличение има и на пътниците от Австрия и Турция. Повече туристи ще има и от Израел.През миналата година двете летища са посрещнали 5,5 милиона пътници, посочва Урих Хепе.

Той коментира спадът на пътникопотока през тази година така: "Данните може да изглеждат стряскащо, но това съвсем не е така. Ние го приемаме като стабилизиране на пазара, защото ако погледнем последните три години - между 2015-а и 2018-а година, двете летища постигнаха един извънземен ръст на трафика от над 50%. Това не може да продължава вечно. Приемаме 2018-а и 2019-а като период на стабилизиране на този трафик".

Прогнозните данни за следващата година са за увеличение на пътниците от 1-2% на двете летища.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови