Спад с над 10% в BG туризма след фалита на Thomas Cook очакват експерти

Да се помисли за финансова помощ за хотелите у нас, които са засегнати от прекратяването на дейността на туроператора, призова Румен Драганов

Спад от 10% през летния сезон тази година и 208 хиляди туристи по-малко на българското Черноморие очакват Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Димитър Попов от УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти. В сметките обаче не влизат загубите от фалита на най-големия и стар туроператор в света - Thomas Cook.

Загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. А има огромен риск българските хотелиери, работещи с фалиралия британски туроператор, да не получат плащанията си, каза вчера министърът на туризма Николина Ангелкова след проведената спешна среща с туроператори и хотелиери у нас по повод възникналия казус.

Хотелиери в „Слънчев бряг“ предвиждат огромни загуби и фалити заради банкрутирането на британския туроператор. По данни на Института за анализи и оценки в туризма към момента щетите за българските хотелиери възлизат на около 36 млн. евро. 

"При нас е цунами, това е изключително напрежение. По-важно е какво ще правим оттук нататък. Thomas Cook - UK не е фалирал, те са прекратили дейността си. Преструктурират своята програма и ще я представят на съвета на кредиторите. Може да се върне на 1 октомври обратно на пазара. Трябва да изчакаме", коментира Драганов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Димитър Попов изрази мнение, че не вярва да се стигне до рефинансиране и компанията в Англия да продължи да работи.

"Изключено е да предположа, че Thomas Cook - тази фирма с такъв обем, по такъв начин ще фалира. Това, което ние трябва да направим, е нито един турист на територията на България да не пострада от наши действия - да не бъде обиден, изгонен, изхвърлен", категоричен бе Драганов.

Според Попов сигнали за фалита на Thomas Cook е имало от три години и опциите за преструктуриране вече са минали. Той уточни, че положително за нас е поне това, че крахът на компанията се случва на края на летния сезон у нас и ще имаме време да вземем мерки.

Румен Драганов призова за създаване на Национална хотелска асоциация и Национална асоциация на туроператорите и туристическите агенции, както и финансова помощ за хотелите, които са засегнати.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови