Данъчни облекчения искат ощетените от фалита на Томас Кук

Министърът на туризма апелира хотелиерите да продължат да обслужват туристите на прекратилия дейността си туроператор

В следващите дни министърът на туризма Николина Ангелкова ще поиска среща с финансовия министър Владислав Горанов, на която българските хотелиери, които са потърпевши от фалита на Thomas Cook, ще поискат облекчаване на данъците, за да могат да понесат щетите от фалита на британския туроператор. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. А има огромен риск българските хотелиери, сключили договори с фалиралия британски туроператор, да не получат плащанията си, каза вчера министърът на туризма Николина Ангелкова след проведената спешна среща с туроператори и хотелиери у нас по повод възникналия казус.

Хотелите, които са сигнализирали, че работят с Thomas Cook, са около 25, но по данни на българския представител на туроператора общо 50 са хотелите, които работят с туроператора. По думите на Ангелкова това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора.  Проблемът за родните хотелиери идва от това, че договорите, които са подписали с Thomas Cook предвиждат плащане 60 дни след като вече е осъществено пътуването и туристите са си тръгнали. 

Хотелиери в „Слънчев бряг“ предвиждат огромни загуби и фалити заради банкрутирането на британския туроператор. По данни на Института за анализи и оценки в туризма към момента щетите за българските собственици на хотели възлизат на около 36 млн. евро, а със загубите заради отменени полети сега и по зимната програма, сумата ще набъбне до около 100 млн. лв.

Министерството на туризма ще направи връзка със затворилите вчера дъщерни дружества на фалиралия британски превозвач Thomas Cook в Холандия и Полша, каза още министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й българските хотелиери трябва да продължат да обслужват туристите на прекратилия дейността си британски туроператор, защото в противен случай имиджът на България ще пострада и те не биха се върнали отново у нас.

Към момента блокираните в страната чужди туристи са близо 6000, една трета от тях са британски граждани, за които е осигурено извозване. Гаранционният фонд АТОЛ гарантира на хотелиерите единствено плащания след обявяването на фалита, а за месеците юли и август, българските дружества ще търсят сами парите си по съдебен ред.

"Биха могли да се направят определени облекчения за хотелиерите. Една част от средствата, които трябва да се плащат, може да се минимизират от гледна точка на данъците", заяви Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Малкият и среден бизнес в България, който е прикачен към Thomas Cook, е заложник. Този фалит може да помете твърде много работни места и малки и средни предприятия в хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, както и услуги като екскурзоводство", заяви доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови