18 млн. лв. приходи от плажовете у нас за 2019 г.

Тази година са регистрирани, категоризирани и прекатегоризирани над 1600 места за настаняване, над 180 туроператори и туристически агенти, а неизрядните са заличени.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Към момента общо 145 са договорите на ведомството за концесии и наеми на морски плажове. През 2015 г. те са били 112 след прехвърляне на управлението им към Министерството на туризма. Приходите по тези договори са общо близо 18 млн. лв. през настоящата година, което е с 32 процента повече спрямо 2015.

Българският туризъм продължи устойчивото си развитие и през 2019-а независимо от трудната година, силната международна конкуренция и фалита на туроператора „Томас Кук“.

Тя припомни, че за първите десет месеца на годината България отчита над 8,4 млн. посещения на чуждестранни туристи и над 3,4 млрд. евро приходи от международен туризъм, което затвърждава възходящата тенденция след създаването на самостоятелното Министерство на туризма.

Министър Ангелкова допълни, че 31 на сто е ръстът на международните туристи у нас от 2015 г. досега, а приходите от техните визити е с 34% увеличение. Реализираните нощувки в страната са над 25,5 млн. също за първите десет месеца на годината, което е 0,7 на сто повече в сравнение със същия интервал на рекордната 2018 г.

През изтичащата година министерството насочи вниманието си към стимулирането и на вътрешния туризъм с различни инициативи – “Естествено в България“; „Неочаквана ваканция“; популяризиране на 16 български EDEN дестинации. Въпреки някои негативни кампании отчетните данни показват, че за периода януари–октомври 2019 г. пренощувалите българи в местата за настаняване с 10 и повече легла са близо 3,5 млн., а ръстът спрямо същия период на 2018 г. е около 6%.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови