Защо се върви към зониране на националните курорти

Трябва да отделим различните видове туристически потоци, които посещават определени дестинации, съветва доц. Преслав Димитров, декан в ЮЗУ

В момента няколко нормативни акта регулират управлението на националните курорти, доколкото може да се говори, че има такова.

Сред тях са Законът за туризма, Законът за здравето. Не е чак толкова важно как се регламентира в момента, а че се върви в правилна посока, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет към Югозападен университет „Неофит Рилски“. А тя е именно отделяне на различните видове туристически потоци, които посещават определени туристически дестинации, посочи той.

По думите му много експерти дават своето мнение, че не трябва да има шумен туризъм, алкохолен туризъм. “А ако погледнем приходите от черноморския ни туризъм - летният български туризъм дава 75-80% от приходите в туризма, а голяма част от тези приходи са от този тип туристи, защото те са изключително платежоспособни. Много държави печелят от този тип туризъм”, коментира доц. Преслав Димитров.

Той обаче е на мнение, че това става при едно простичко правило - винаги да се разделят потоците. “Няма как на място, на което имате майки с деца, да сложите младежи от Великобритания, които са дошли тук, за да си изкарат едно шумно и приятно, незабравимо лято. Няма как", смята експертът.

Доц. Димитров потвърди, че ДДС оборотите от  туризма служат като един маркер в бюджета на всяко правителство за вътрешно преразпределение на разходите за март и септември. "Тъй че се върви в една правилна посока въпреки критиките", категоричен е той, но е убеден, че властта е в ръцете на кметовете.

По думите му българският туризъм се храни от летния сезон и голяма част от потребителите, които идват в България, не са потребители на културен туризъм.

В момента в България има 42 национални курорта, сред тях са морските Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, планинските Боровец и Пампорово, балнеологичните Сандански, Велинград и др.

"В тях има много работа по отношение на планирането и управлението им, няма статистика за тяхното развитие. НСИ събира данни за максимум седем курорта, поясни експертът и потвърди, че там е ролята на държавата да помогне за създаването на туристически администрации по райони, без да се опитваме да саботираме “идея, която по принцип е правилна".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови