Държавата ще плати 15 млн. за реклама на туризма, но под условие

Държавата е отделила 15 млн. лв. за реклама на българския туризъм, но ще го изплати на компаниите - организатори само под условие, че ще доведат обещания брой туристи.

Министерството на туризма разчита, че кампанията ще увеличи с 200 - 300 хиляди души туристопотока от четири основни за България пазара.

Механизмът за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови и рекламни кампании на целеви за България входящи пазари ще се прилага между 1 май и 31 октомври, съобщи БТА.

Процедурата е разделена на четири лота за четири основни пазара: Германия - с бюджет от 5 млн. лв., Великобритания - 2.5 млн. лв., страните от Вишеградската четворка - 3.75 млн. лв. и Русия - 1.25 млн. лв. Сумите са без ДДС.

Министърът увери, че процедурата е направена прозрачно, съобразена е и с европейските правилата. Очаква се обявата да бъде публикувана в понеделник или вторник в Официалния вестник на ЕС.

За да сме сигурни, че парите ще се изразходват ефективно, а не просто похарчени, тази процедура за първи път е ориентирана към резултат, каза министърът и уточни, че ще се плаща само при постигане на заявения предварително конкретен брой туристи, които ще посетят България за летен туризъм и ще са отседнали в регистрирани места за настаняване от системата ЕСТИ.

Предвижда се 15 на сто авансово да се плаща при подписване на договор, а останалите средства ще се преведат след доказване на резултата.

По думите на министъра, ако заложените резултати в тази процедура бъдат постигнати, ще може да се разчита този механизъм да действа постоянно, включително и с по-голям бюджет. На следващ етап ще може да се разшири действието му и за зимния сезон, а и целогодишно.

По механизма ще може да кандидатстват всички юридически лица, които отговарят на техническите изисквания в заданието, като се предвидени възможности за всякакви маркетингови активности. Очаква да има сериозен интерес към процедурата, особено от ключовите и големи туроператори, които работят с дестинация България, каза министърът, цитирана от БТА.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови