Хотелиерите по морето отлагат отварянето за трети път

Морският ни туризъм е пред колапс. Това е констатацията на бранша 20 дни след официалното обявяване на летния сезон.

Въпреки че стартът му бе даден на 1 май, летните хотели за трети път от началото на месеца отлагат отварянето си заради липса на клиенти.

"Първоначално плановете ни бяха да започнем да посрещаме гости за Великден и Гергьовден, после за 24 май, отложихме за 1 юни, но поради липса на резервации местим всичко за юли, като дори не е сигурно, че ще успеем да заработим и тогава", разказа хотелиер от един от големите курорти по Северното Черноморие, пожелал да остане анонимен.

Повечето хотелиери предпочитат да си спестят разходите по отваряне, наемане на персонал, евентуално обучение, закупуване на продукти, плащане на сметки за ток и така нататък, след като е ясно, че ще са на загуба. За собствениците ни по морето ситуацията е почти равнозначна на фалит, особено за тези, които имат да изплащат кредити, обясняват от бранша.

В случай, че през това лято няма нито български, нито чужди туристи, това реално означава трети нулев сезон. През 2019 г. фалира големият британски туроператор Томас Кук, който завлече над 70 родни хотели, миналата година бе слаба заради корона кризата, а тази се очертава дори в пъти по-зле, обясниха представители на сектора.

За клиентите ситуацията също е неприятна, защото правят резервации, но до последно не могат да са сигурни, че морската им ваканция ще се осъществи и дали няма да се наложи да търсят друго място за настаняване.

Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято. За момента обаче не е ясно дали това няма да остане сън в лятна нощ по няколко причини. На първо място голяма част от българите вече са се сблъсквали с COVID-19 или са се ваксинирали, границите се отварят постепенно и така падат бариерите, които ги принудиха миналата година да изберат къде доброволно, къде по неволя родното море.

Министерство на туризма пък не успя да осигури евтини или безплатни чадъри и през този сезон вероятно те ще са двойно по-скъпи, тъй като държавата нито намалява концесионните такси, нито пък иска от стопаните на ивиците от своя страна да редуцират цените на плажните пособия. Което естествено ще направи дестинацията ни крайно неконкурентноспособна.

В опит да оцелеят хотелиерите смъкват цените почти до себестойност, но ценовата война би довела до намаляване на качеството, рекламации и уронване на имиджа ни като дестинация, категорични са от бизнеса.

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с кризисната 2020 г., показват данни на туроператори, предоставени на „Труд”. 

Основните резервиращи почивка за нашето море през този сезон са българи. Те са над 90 на сто от всички клиенти, обясни представител на фирма, която предлага над 400 родни хотела. Много малко са чужденците, които самостоятелно предплащат хотел - основно румънци, чехи и унгарци.

Все още няма яснота относно организираните пътувания. Към момента не са подновени полетите между България и Русия, като от бизнеса се надяват това да стане през юни, но руски превозвачи обявиха, че засега не възнамеряват да подновяват въздушните курсове преди септември. Няма яснота и за германския и британския пазар, които са сред другите потенциални основни пазари за страната ни.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови