Ресторантьорите обявяват гражданско неподчинение

Ресторантьорският бранш обявява гражданско неподчинение на мерките на правителството за справяне с петата вълна на коронавируса.

Браншът е готов да протестира, докато не падне заповедта и подготвя голям мащабен протест, който да блокира цялата страна. Това стана ясно след проведена среща на Българската асоциация на заведенията със Съюза на заведенията в България и собствениците на нощните заведения.

Васил Коларов от Съюза на заведенията в България коментира за News.bg, че най-вероятно ресторантьорският бранш няма да спазват ограниченията и последната заповед за столичната районна здравна инспекция, свързана с ограничаване на част от дейността на бизнеса. 

"Смятаме я за 100% дискриминационна, незаконосъобразна и ограничаваща нашите права. Изкараха на улицата и лишиха от правото на труд ваксинирания ни персонал, а навсякъде другаде, където не са задължени да работят със зелени сертификати, т.е. не са ваксинирани персоналите им е разрешено да работят. Това е 100% антиваксърска заповед и няма да я спазваме", категоричен бе Коларов.

Той уточни, че от 3 месеца работят със зелени сертификати, заедно с кина, театри и основно ресторантьорският бранш понася всички ограничения и тежести на пандемията.

Оттук нататък ресторантьорският бранш ще протестира с гражданско неподчинение и няма да спазва заповедта на Районната здравна инспекция. Срещите с правителството продължават и подготвят голям мащабен протест, който ще блокира цялата страна. Протестът ще бъде по-нататък, като ресторантьорите ще използват всички други варианти и пътища, преди да се стигне до протестни действия.

Според Коларов няма никакви други мерки на правителството, а като цяло имало няколко разписани мерки, от които браншът нямало как да се възползва. Ресторантьорският бранш е затворен със заповед на регионални районни здравни инспекции, а не със заповед на министъра. По закон браншът няма право на компенсации и помощи, а отделен е въпросът, че тези мерки така са направени, че браншът не може да се възползва от тях - не могат да отговарят на критериите и изискванията за тях, за да кандидатства, обясни Коларов.

Той добави, че глобите на здравните инспекции се жалят, като до сега няма нито един влязъл в сила акт. Ресторантьорите са готови да протестират и да оказват гражданско неподчинение, докато не падне заповедта.

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАС) Ричард Алибегов заяви пред News.bg, че браншът ще работи протестно от 00.00 часа в сряда. "Няма как да бъде спазена заповедта, не беше такава идеята, но за съжаление при така поставените условия без никакви компенсации за служители и бизнес, няма как да се случи. Нашият персонал е почти на 100% ваксиниран, което е в разрез с кампанията на правителството за ваксинация", изтъкна Алибегов.

Той недоумява защо всъщност хора, които са ваксинирани и отговорни към обществото остават без работа. Докато не се промени заповедта за новите мерки на правителството, ресторантьорите няма да я спазват, а исканията им остават съвсем нормални - те не разбират защо ваксинирани хора трябва да останат на улицата без работа, в което няма абсолютно никаква логика. Заведенията ще работят както са работили до момента със зелен сертификат.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови