Въпреки инфлацията: Харчим за ваканции като за последно

Ускоряващата се годишна инфлация принуди много хора да търсят убежище за обезценяващите се двуцифрено доходи или спестявания. "Дневник" предлага няколко идеи за това в специалната поредица "Инфлацията: какво да се прави".

В момента целият свят е отворен за пътувания с минимални изисквания в отделни дестинации. Налице е обаче друго предизвикателство за жителите на Европа и конкретно за България - много високата инфлация. Както е известно, тя яде парите - както тези, отделени за трудни времена, така и разполагаемите заради поскъпналите стоки и услуги от първа необходимост.

Въпреки съветите на експертите да се пести за тежки периоди се оказва, че много хора пазаруват ваканции "като за последно". 

Отприщване на харченето

Според Петър Стоянов, мениджър на туроператора "Луксутур" "отприщването за харчене" не се дължи изцяло на високата инфлация и опит парите да се инвестират в нещо смислено или мечтано, а в резултат на множество фактори. 

Напомня, че до началото на тази година все още голяма част от света бе затворена за пътуване или то бе затруднено. 

"В един момент рязко се отвори и това съвпадна с повишаването на инфлацията. Много пари бяха раздадени от правителствата за компенсации, хората се оказаха с налични суми, спестени от неосъществени разходи за пътувания и развлечения и започнаха да живеят "като за последно" - да купуват, да пътуват, да пият, да ядат. Във всички сектори тази година се харчи без кой знае каква мярка", заключава Стоянов.

Напомня, че исторически погледнато винаги след еуфорията следва охлаждане. И очаква то да настъпи през зимата. 

Отбелязва, че с изключение на Азия, която се отвори по-късно от останалата част на света, цените на хотелите са много по-високи отпреди, а в Европа са дори двойни на тези от 2019 г. В същото време заетостта им е висока.

Високите цени освен от обективни фактори са подхранвани тъкмо и от голямото търсене. Стоянов смята, че тази вълна на поскъпване се ползва и от играчи на пазара, за да продават скъпо, само защото могат. 

Заради продължилия доскоро ръст в цените на горивата все още е налице т. нар. горивна такса, която е отделно перо във всеки туристически пакет. В момента тя е около 60 лв. за полети до 3 часа. Според Стоянов обаче заради започналото поевтиняване на горивата ситуацията се нормализира и новите договори за предстоящите месеци вече ще включват актуалните цени.

Не всички са за Занзибар

За разлика от февруари и март на 2021 г., когато почти нямаше къде да се пътува и всички тръгнаха за невъвелия ковид-ограничения Занзибар, сега светът е отворен и преди да се вземе решение къде да се отиде, хората преминават през колебания между 3-4 дестинации, които отговарят на техния бюджет, обяснява Стоянов. Дава пример с това, че приблизително еднакви суми стигат за Доминикана, Бали, Малдивите или Мавриций.

Една от върналите се на мода дестинации е Тайланд - там е "екзотично", но и спокойно, а освен това и евтино. Като в същото време не е като Занзибар, откъдето много българи се върнали разочаровани, защото не са знаели къде отиват - бедност в съседство на красиви плажове.

Бали и Виетнам отново са силно търсени, казва туроператорът.

Стоянов прогнозира, че в началото на следващата година "нещата ще се успокоят", защото се очаква тежка зима, която ще свие търсенето и съответно цените и така отново може да има изгодни пътешествия до далечни дестинации. Дава за пример Германия, чиито граждани вече са ограничили разходите като "излишните" харчове са спрени, което включва и ранните резервации. Очаква подобен ефект да е налице в България през декември и януари.

Сега обаче се наблюдава друго

Никога досега не се е случвало да има пълни чартъри за Мавриций, Сейшелите и др. по това време на годината за Нова година.

Обичайно записванията за тях започвали плахо, когато времето в България трайно се влоши в късната есен. 

"А сега вече има почти пълни групи за януари и февруари за Мексико", посочва Стоянов. Към факторите, допринесли за това, добавя и увереността на туристите да предплащат ваканции за разлика от преди, когато заради COVID пропадаха пътувания или се губеха пари. Сега освен това са масова практика застраховките "Отмяна на пътуване".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови