Хотелиери: Държавата ни дължи стотици хиляди левове

Управител на хотел казва, че държавата му дължи близо 200 000 лева за нощувки и изхранване

Хотелиери по Северното Черноморие заявиха, че държавата им дължи стотици хиляди левове за нощувки и изхранване на бежанци от Украйна. Сумите са натрупани от началото на бежанската вълна. Останали и разочаровани, след като за месец юли са получили едва до 25% от дължимите суми. От Министерството на туризма заявиха, че това е само първото плащане, но ще има и други, съобщи БНТ.

В един от хотелите в Кранево са настанени 130 бежанци. Управителят казва, че държавата му дължи близо 200 000 лева за нощувки и изхранване.

"За април месец имам 4 неплатени нощувки, за юни имам 501. За юли месец имам непризнати 4895 нощувки", казва Станислав Димитров, управител на хотел в с. Кранево.

Хотелиерите са притеснени, че не могат да си плащат сметките и са заплашени от фалит.

"Над 100 000 лева са в момента, които не са ни разплатили", казва Петър Малджиев, управител на хотел в с. Кранево.

"Проблемът е, че не знаем откъде идва това орязване на нощувки", казва Станислав Димитров, управител на хотел в с. Кранево.

От Министерството на туризма заявиха, че нощувките за юли са орязани, защото в първия списък не са обработени всички заявления.

"Разминаванията, според техните очаквания, се дължат на това, че имаше недобра и недостатъчно бърза обработка на декларациите за изхранване, които се подават. Но това се получава, тъй като ние събираме информация от 5 ведомства", каза Мария Петрова, началник на политическия кабинет на служебния министър на туризма.

Някои хотелиери разчитат изцяло на хуманитарната програма за настаняване на бежанци и не приемат туристи.

Хуманитарна програма за помощ бежанци от Украйна е удължена до края на октомври. След това няма яснота за съдбата на украинците у нас.

От министерството на туризма заявиха, че има одобрени доплащания за хотелиерите за юни и юли на обща стойност близо 4 и половина милиона лева. До края на месеца ще се разгледат спорните декларации и предстои още едно доплащане за двата месеца.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови