Сезон 2023: Плажовете със Син флаг ще са двойно повече

До края на август у нас са пристигнали около 5,3 милиона туристи

През следващото лято плажовете в страната, носители на "Син флаг", трябва да се увеличат двойно, заяви служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му в момента ивиците, покриващи световните стандарти, са 18. За следващия сезон те трябва да станат 40, защото това би бил много силен сигнал към партньорите в чужбина, че страната ни се стреми да покрива най-високите критерии, посочи Димитров, цитиран от БТА.

За лято 2022 той отчете, че родният туризъм успява да навакса спада в броя на гостите, регистриран след 2019 година. До края на август у нас са пристигнали около 5,3 милиона туристи, докато през 2019 година броят им е бил 6,2 милиона. 

В сравнение с 2021 година отчитаме ръст на гостите от много от традиционните ни пазари, обясни Димитров. По думите му броят на туристите от Обединеното кралство се възстановява, увеличават се летовниците от Израел. 

Министърът допълни, че към България има засилен интерес в Полша и това е причината в края на октомври българска делегация да реализира 5-дневно посещение в тази страна. Идеята е да се осъществят срещи между бизнеса, особено в градове с летища, обясни Димитров. И допълни, че основната цел на българската визита ще бъде да покаже, че полските туристи са добре дошли у нас.

Броят на почиващите българи по родното Черноморие се запазва същия като през миналата година, каза още министърът. Според него това доказва, че туристическият продукт у нас е на високо ниво. Цените в България винаги са били конкурентни, допълни Димитров. Според него причината е, че базата е много разнообразна. В момента работят над 3 хиляди места за настаняване, така че всеки има избор къде да отседне според финансовите си възможности, каза министърът.

Димитров съобщи още, че е направил предложение до Министерството на външните работи страната ни да има туристическо аташе в Истанбул. В момента имаме такива в Полша, Германия, работеше и в Русия, обясни той. И допълни, че в по-далечно бъдеще би било хубаво страната ни да има туристически аташета и в Лондон и в Румъния.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови