Българите са в топ три на чуждестранните туристи, посетили Турция

Броят на чуждестранните туристи, посетили Турция през първите четири месеца, се е увеличил с близо 30 процента спрямо същия период на миналата година. Това сочат официалните данни, публикувани днес, информира в. "Сабах". 

През първите четири месеца Турция е била посетена от над 9,53 милиона чужденци, сочат данните на министерството на културата и туризма, което представлява увеличение от 27,5 процента на годишна база. Тази година се наблюдава ръст на броя на туристите от редица страни, включително от България, Русия, Германия и Великобритания. 

Над 1,15 милиона руснаци са посетили Турция от началото на тази година, което е със 135 процента повече спрямо същия период на мината година. На второ място се нарежда Германия (966 336 германски граждани са пристигнали в Турция в периода януари-април), което представлява увеличение от 18,74 процента спрямо миналата година. 

България се нарежда на трето място, като през първите четири месеца на годината Турция е била посетена от 797 956 български граждани, което е с 17,45 процента повече спрямо същия период на 2022 г., сочат данните. Иран и Обединеното кралство се нареждат на четвърто и пето място по брой на туристи, пристигнали в Турция тази година. 

Истанбул, най-големият град в Турция и притегателен туристически център, е посрещнал над половината от всички чуждестранни посетители, или близо 4,77 млн. души, предаде БТА. 

Следва средиземноморският курорт Анталия, посетен от 1,6 млн. чуждестранни туристи през първите четири месеца на годината и намиращият се близо до България и Гърция град Одрин, посетен от 1,1 млн. чуждестранни туристи. 

Само през април в Турция са пристигнали 3,3 млн. чуждестранни туристи, което е с над 29 процента повече спрямо м.г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови