Хотелиерите искат изключение за заплатите в брой

Хотелиерите и ресторантьорите искат изключение от новото правило за плащане на заплати по банков път само няколко дни след приемането му.

Една от най-големите организации в туризма – Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) – изпрати официално писмо до финансовия министър Асен Василев с искане големите фирми с над 100 служители да могат да плащат в брой заплатите на чуждестранните си сезонни служители.

Според приетите окончателно законодателни промени всички работодатели с над 100 служители следва да плащат заплати само по банков път. Поправката влиза в сила от 1 септември.

От организацията аргументират искането си със затруднения, които чужденците в България срещат при откриване на банкова сметка. Тя допълва, че от години браншът разчита на служители от различни дестинации, предимно от страни извън Европейския съюз – Украйна, Армения, Молдова, Киргизстан и други, които са регистрирани като „сезонна заетост“ и са им издадени 3-месечни работни визи.

БХРА подчертава, че банковите офиси по Черноморието са претоварени, а чуждестранните служители често не говорят български или английски език, поради което банките трябва да изготвят бланки на съответните езици или да се осигури преводач.

Времето за издаване на карта (пластика) за достъп до банковите им сметки е около 20 дни. Ако лицето си заминава в началото на септември, когато изтича 3-месечната му работна виза, то ще има преведена заплата, но няма да има получена карта и физическа възможност да си изтегли заплатата“, се обяснява в писмото до финансовия министър.

Проблем според представителите на сектора има и със закриването на банковите сметки, тъй като обикновено лицата работят до последния ден от работната си виза и нямат физическа възможност да отидат до банков клон, за да закрият съответната сметка и да изтеглят наличността по нея, особено в случаите, когато заминават в неработен ден.

Припомняме, че идеята за плащане на заплати по банков път бе на Асен Василев, а първоначалната му визия бе да обхване много повече фирми – всички с над 50 служители, както и всички, заети в ресторантьорския сектор. Това обаче отпадна в последния момент при гласуването на бюджета за 2023 г.

Големите фирми в България ще плащат заплати само по банков път

От бизнеса очакват отговора на финансовия министър Асен Василев, като са убедени, че „той бързо би вникнал в проблема и би взел правилното държавническо решение“, така че да подпомогне работата на туристическия сектор, осигуряващ всяка година пряко и непряко над 15 на сто от БВП на страната.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови