На море през август: Поне 5 нощувки или няма резервация

И децата знаят - морето през август е скъпо, пренаселено и шумно. Трудно се намира място в хотел в последния момент, вечеря в добра кръчма става само с предварителна резервация, а персоналът е поизнервен от многото работа.  

През август хотелиерите се опитват да извиват ръцете на туристи с изискване за минимум престой от поне пет нощувки. За това алармира Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“. 

Много хотели са обявили изрично такова условие, за да са в сила посочените цени. Някои обекти пък въобще отказват да приемат кратки резервации в разгара на сезона. 

"Това намалява възможностите, от които хората могат да избират, а в съчетание с притискането от времето, съществува риск да вземат икономически неизгодно за тях решение", коментира експертът по защита на потребителите. Черно на бяло обаче в законодателството ни 

няма закон, наредба или друг документ, който да забранява такава практика. 

Други обекти за настаняване са по-скромни в изискванията и задължават летовниците за минимум две или три нощувки. Уикенд пътуванията са предпочитан вариант за необвързаните и по-младите хора, които предпочитат да отидат на море няколко пъти, но на различни места. За тези, за които отсъствието от работа е трудно, вариантът „дълъг уикенд“ спасява положението, след като пуснат само един ден отпуск. Практиката показва, че в големите жеги офисите се изпразват именно в петък и понеделник.

Проверка на „Марица“ по сайтовете на местата за настаняване показва, че изискването за минимален брой нощувки отпада след края на активния сезон, тоест към края на август.

Новото това лято е, че хотелите по морето спряха да пускат 

различни цени за настаняване през десет дена. 

Досега в ценоразписа присъстваха няколко цени - една по-ниска от средата на май до средата на юни, междинна - до средата на юли, малко по-висока докъм първите дни на август, и голямата балтия - за 15-20 дни през август. Разликите между различните периоди варираха между 20 и 60 лева за една и съща стая и една и съща услуга. 

Лято 2023 обаче е различно. Тъй като сезонът тръгна по-късно от очакваното заради дъждовното време и почти бе загубен един месец, се наложи редакция на ценовата политика. Сега пик сезонът започва някъде около 20 юли и продължава най-късно до 20 август. После цените падат. Като всяка година обаче най-много летовници има именно по време на високите цени.

И в момента, през една от големите резервационни системи, може да се наеме стая в хотел по Черноморието, но предлагането е доста ограничено. 

И най-отдолу задължително се показва надпис: Остава само една/две стаи в това място за настаняване. Това обаче не отразява реално заетостта на морските хотели, тъй като, първо, не всички работят с глобалната платформа за резервации, и второ, не пускат цялото количество свободни стаи, с които разполагат в момента. 

Предпочитат да ги отдадат през рецепцията си, защото така не плащат такса на посредника. В Несебър например, едно от най-предпочитаните места за почивка, двойна стая за двама възрастни за шест дни 

може да се наеме от 700 до 1800 лева.  

Точно сега Слънчев бряг се пука по шевовете, разказва пък пловдивчанка, която от вчера е край морето. Комплект шезлонги и чадъри на плажа струват 30 лева, но свободни остават само на последните линии. На свободната зона, която концесионерите са длъжни да оставят, пък игла не можеш да хвърлиш, камо ли хавлия да проснеш, описва Милена. 

Тя и 10-годишната й дъщеря успели все пак да забучат чадъра си в пясъка благодарение на луд късмет - други хора тъкмо ставали и освободили пространство. Очаквано в курорта цените са такива, че да станат тема на разговор за дни напред. Бутилка литър и половина минерална 

вода на плажа е 4-4.50 лева, кафето е 3.50 лева, 

сладолед на клечка от хладилна витрина - 8 лева. 

"Да не говорим, че вчера се излъгах да купя на дъщеря си две топки сладолед от машина и ми излязоха 18 лева", споделя пловдивчанката. Прави и впечатление, че освен чужденците, които са обичайни за Слънчев бряг, курортът е наводнен и с български гастарбайтери от малцинствата. Те са облечени, накипрени очевидно имат доходи, защото си позволяват много неща и на плажа, и по заведенията, описва ги Милена. 

От разговори научила, че това са българи, които от години живеят в чужбина, главно в Германия, и винаги се завръщат на родното море през август.

Седмица по-рано обстановката в Ахелой беше доста по-спокойна, разказва пък друг турист. И места на плажа имаше, и в заведенията се влизаше без проблем. На него пък му направило впечатление, че много хора я карат доста икономично по време на почивката си. Струпване и дори опашки се забелязваха единствено в големите супермаркети, които разполагат с топла витрина и то точно в обедните часове. Там туристите обядваха на сметка, сигурно наполовина по-евтино от сядането в ресторант, пресмята летовникът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови