Варна успява да привлича повече туристи от Бургас

От туристическия бранш отчитат за момента успешно възстановяване на сектора до нивата от преди пандемията. Запазва се и тенденцията Варна да привлича повече туристи, отколкото Бургас. 

Това стана ясно по време на на конференцията "NextHome Black Sea" 2024, която се проведе в Бургас.

Разликата е малка, но все пак я отчитаме като фактор, обясни Веселина Попова - клъстър генерален мениджър на хотели "България" - Бургас и "Черно море" - Варна по време на конференцията. От дружеството отчитат спад в броя на израелските туристи след началото на военния конфликт между Израел и Палестина. 

Все пак има надежда и полека-лека този спад се очаква да бъде преодолян.

"Хотелите, които имаме в Бургас и Варна, са почти идентични. Единствената разлика е по отношение на целогодишната заетост, във Варна тя е малко по-висока, като през 2023 година отчетохме най-високата заетост. Добри бяха и резултатите на хотела в Бургас, който работи целогодишно", припомни мениджърът. 

Тя добави, че въпреки добрите резултати, проблем остава липсата на достатъчно атрактивни събития през месеците извън активния летен туристически сезон. Именно с повече дейности може да се привличат и туристите, които да останат в града. 

"През зимата във Варна не се случва почти нищо. Изключваме театралните постановки, оперните спектакли и няколко по-малки събития. В Бургас ситуацията е идентична. Във Варна обаче положението облекчават полетите до Летище Варна“, припомни Попова. 

По думите ѝ голяма част от посещенията във варненския ни хотел са от бизнес клиенти, част от гостите се възползват и от възможностите за хазартен туризъм.

Сходна може да бъде и ситуацията в курорта Слънчев бряг, който в зимните месеци по-скоро призрачен град, макар да има изградена социална инфраструктура. Но инвеститорите са оптимисти и за този край, защото все повече средства се влагат в закрити ваканционни комплекси, които да предлагат развлечения за живеещите или туристите. Подобна е ситуацията с комплексите Harmony Suites, който впечатляват с дизайна и възможностите, които предлагат на почиващите там. 

За съжаление наследените дългогодишни проблеми остават – липсата на качествена инфраструктура и добри транспортни връзки пречат на оптималното развитие на Бургаска област, която освен море може да предостави добри условия, за здравен, балнео и винен туризъм в комбинация с чудесни екопътеки и светилища. 

И всичко това се намира на час път разстояние от летището на Бургас.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо банката не дава кредит

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови