С какво България конкурира Турция и Гърция в туризма? I

Началото на туристическия сезон е факт, който по традиция е изключително важен за България. Страната обаче се намира между две свръх популярни туристически дестинации като Турция и Гърция. Затова и в Bloomberg TV Bulgaria попитаха експерти как страната ни може да се конкурира за туристи с Турция и Гърция.

Димитър Попов, Penguin травъл

“Когато се конкурираме с някой, въпросът, който се поставя, е с какво се конкурираме. Най-лесно е да се конкурират с това, което ние имаме повече от това, което те имат. Това не е морският ни туризъм, ако се конкурираме с Гърция и Турция, ние трябва да се конкурираме с това, което те имат в по-малка степен – например планините. България е основно планинска страна, има огромен планински и всякакъв вид устойчив туризъм. 

Този тип туризъм бележи страхотен ръст в последните години, особено след пандемията. А в същото време Албания, която има по-малък потенциал от нашия ни надминава във това отношение. Всичко е въпрос на реклама.“

Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели

“Трудно е, но не е невъзможно както всяко нещо, което е подплатено с достатъчно амбиция и усилия. Трудно може в летния туризъм да се конкурираме с Турция и Гърция като плажна ивица, защото имаме около 400 км, Гърция има 11 000-12 000 км, а Турция също има хиляди километри. Трудно може да се конкурираме и като море, защото знаете тюркоазените води на Йонийско и Средиземно море и самата гледка. 

Виждам решение в така наречения туризъм на преживяванията, който става все по-популярен напоследък. Тоест ние да предлагаме на туристите, които обмислят да дойдат един пакет от преживявания. 

Това е нещо, с което можем да се конкурираме. В момента Турция и Гърция не са ни конкуренти, а се конкурираме с Мароко, Тунис. Последните няколко години бих казал, че нещата не се развиха достатъчно добре. Време е да се потрудим в това отношение.“

Константин Занков, главен експерт в Институт за анализи и оценки в туризма, маркетинг и бизнес консултант

“Около България имаме много добри примери в сферата на туризма в лицето на Гърция и Турция. Със сигурност има добри практики, от които може да се учим. Трябва ни технически план за внедряване на световни добри практики, като това как да се възползваме от съвременни маркетинг тенденции и възможности за развитие на туризъма и да ги изпълняваме по план. 

От една страна може да си говорим за подобряване на инфраструктурата, разширяване и модернизиране на летищата, железопътни пътища, транспортните средства, с които туристите пристигат в страната. 

Трябва да привличаме международни хотелски вериги, за да повишаваме качеството на хотелската услуга, въпреки че в България има много добри хотелски бази с изключително добра хотелска инфраструктура. 

Маркетингът е в основата на всичко и историята, която разказваме за бранда – България като туристическа дестинация, така че трябва да правим атрактивни маркетингови реклами за ключови за нас пазари. С правилна маркетингова стратегия ще доведе до говорене за бранда България и до туризъм, инвестиции и много други възможности за развитие на нашата страна и за увеличаване на бюджетите за реклама, които имаме на фона на тези в Гърция и Турция, които са десетина пъти по-малко. 

Трябва да имаме разнообразие на туристическите продукти, имаме много добри плажове, добри условия, но не трябва да акцентираме на тях, тъй като няма острови или такава плажна ивица като Гърция и Турция, така че трябва да се фокусираме на цялостното изживяване на туризъм в четири сезона, а не само на плаж и море. Трябва да развиваме културно-познавателен, екосъобразен, приключенски, спа и уелнес, спортен, събитиен и други различни атрактивни форми на туризъм.“

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови