С какво България конкурира Турция и Гърция в туризма? II

Началото на туристическия сезон е факт, който по традиция е изключително важен за България. Страната обаче се намира между две свръх популярни туристически дестинации като Турция и Гърция.

Затова и в Bloomberg TV Bulgaria попитаха експерти как страната ни може да се конкурира за туристи с Турция и Гърция.

Даниела Стоева, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА)

“Най-краткият отговор е трудно, но не невъзможно. Ще го погледна през призмата на културния туризъм, тъй като имаме много добри предпоставки, като богатство на културно-историческо наследство и нивото на запазване на обектите са на изключително високо ниво. 

Но все още си оставаме „terra incognita” в това отношение, тъй като през изминалите години и сега България не успя да се наложи като дестинация за културен туризъм, а това е едно много по-силно конкурентно предимство на дестинация България, спрямо най-големите ни конкуренти в региона. 

Това, което смятам, че трябва да направим е да потърсим силата си в разнообразието, което има на нашата територия, защото и в Турция, и Гърция не може да се конкурираме с плажната ивица. Но бихме могли да го направим с културното наследство, където също няма да е лесно, защото те също разполагат с такова и то е добре познато, но пък ние имаме една уникална комбинация и именно с това трябва да излезем като конкурентно предимство, а именно ние сме го кръстили „WWW.Bulgaria – wine, wellness, world heritage”. 

Комбинацията от балнеология – термалните ни води, хубавото вино и световното културно наследство, с което разполагаме, би могло да бъде като лайт мотив в нашето представяне на чуждите пазари и по този начин да излезем като конкуренция със съседните страни.“

Венцислав Венев, Български туристически съюз

„За да бъдем конкурентни на такива развити държави като Гърция и Турция в сферата на туризма, ние трябва да използваме нашите дадености, които ни ги е дала природата. Като географско положение на България имаме няколко много важни предимства. 

Най-важното е това, че България на една много малка територия има изключително разнообразие на природни, културни и исторически забележителности. 

Другото голямо предимство е нашето географско положение, тъй като в България все още имаме четири сезона. Това е нещо, което нямат в Гърция и Турция, а ние все още не го използваме. Най-важното ни предимство е, че имаме много добър и сравнително дълъг ски сезон. Използваме го основно за традиционните ски дисциплини, но освен нормалните алпийски ски има много различни видове зимен туризъм, който не е достатъчно добре развит в България. България има и друго предимство, ние сме зелена държава, все още в страната има големи зелени площи и големи райони, които са добре картирани и добре маркирани маршрути за разходки. 

Друго предимство, освен историческите и културните забележителности, ние сме направили много добър достъп на нашите места за настаняване в планинските райони. Това е нещо, което нито в Гърция, нито в Турция е добре развито. 

Потенциалът, който имат нашите места за настаняване, е добре познат на нашите туристи, но за съжаление чужди туристи не го познават много добре и това е ролята, която организация като „Български Туристически съюз“ изпълняваме в момента и един от приоритетите, към които сме насочили нашето внимание. 

Стоте национални туристически обекта е уникално за България движение, което се използва все повече и от наши гости от чужбина. Когато промотираме движението на чужденци, те са много учудени в първия момент, но след това грабва тяхното внимание и много от тях започват да обикалят по нашите забележителности. 

Последната година заедно с наши партньори успяхме да дигитализираме и вече има приложение за телефон, където много лесно може да се получи достъп до тези забележителности. Минералните извори и минералните води са друго голямо наше предимство.“

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови