България има шанс да остане в климатичния рай за туризъм III

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Зачестилите горещи вълни в Европа са напът да се превърнат в една от големите исторически причини за трансформация в туризма - почти толкова значима, колкото първото организирано туристическо пътуване с екскурзовод от Лестър до Шотландия по идея на Томас Кук. 

България има все още шанс да остане в класацията на бъдещите предпочитани дестинации наравно с държавите от Северна Европа и Скандинавието, където климатолози очакват да има пренасочване на туристопотока заради климатичните промени, само ако започне отсега да мисли за промяна в посланията на националния ни туристически продукт, каза в интервю за БТА проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра "Икономика на туризма" в Университет за национално и световно стопанство.

Климатичните фалити на хотели и новите трансформации

Засега България остава далеч и от тенденцията на климатични фалити на хотели поради жегите, коментира ученият. Въпреки че все повече туристи предпочитат да отидат на плаж рано сутрин и в късния следобед, а дори привечер, все още това не е показателно за необходимостта от промяна в режима на охраняване на плажовете. 

Спасители сега има от 8:00 до 18:00 ч. и това е резонен и оптимален период за охрана на плажовете. В почти същия часови диапазон работят и спа центровете - от 8:00 до 20:00 ч., допълни проф. Янева.

Мястото на държавата

Климатичното препозициониране на България няма как да се случи без изпълнителната власт, в лицето на Министерството на туризма, което да излезе с нови послания при това бързо, нещо, което обаче не виждаме, обобщи ученият и допълни, че това вече започва да се превръща в негатив за българския туризъм. 

Тя добави, че само с нови послания не можем да очакваме нови климатични туристи у нас, този процес е свързан и с предоговаряне на полетните програми, нови двустранни международни споразумения, с това дали ще има отстъпка за седалка от чартърните полети от някои дестинации. Държавата чрез съответните регулаторни стимулиращи фактори трябва да се намеси в подкрепа на бизнеса и по отношение на проблема, че на Българското Черноморие единствено летище Варна е целогодишно, а летището в Бургас отдавна апелира да има полети и извън летния сезон.

Бизнесът сам не може да функционира и затова е необходимо намесата на Министерството на туризма, защото каквито и асоциации и обединения в туризма да има, те няма как от името на България да извървят тези стъпки, смята ученият.

Жегите и цената на туристическата услугата

Със сигурност климатичните промени ще доведат до оскъпяване на туристическата услуга и туристите не би трябвало да бъдат изненадани. Това вече го видяхме при енергийната криза, когато балнеохотелите и като цяло почивките в спа дестинациите поскъпнаха преди две-три години главно заради нарасналите енергийни разходи, които рефлектираха върху цените на туристическите пакети, посочи проф. Янева. 

Новите навици за почивка

Заради горещините се очаква да се променят и нагласите ни за почивка, коментира експертът. Типичните месеци юли и август за почивка на морето вече ще станат време за почивка на планина или в спа дестинации като Велинград и други подобни, устойчиво развиващи се курорти. 

Май, юни и септември ще бъде времето ни за плажни почивки по Българското Черноморие. Разбира се ученическите ваканции по света също са фактор, който ще прецизира това предлагане времево, коментира ученият. По думите й това съответно ще доведе до намаление на цените за туристическите пакети по морето през най-горещите месеци за сметка на поскъпването на ваканциите през май и септември. 

В този смисъл се очаква да има някакво унифициране, защото бизнесът ще разпредели приходите си в по-дълъг период от време, което обаче не означава общо покачване на цените, посочи проф. Янева и допълни, че е напълно логично, ако бизнесът печели през повече месеци от годината, общите цени на туристическите пакети в летните курортни да не бъдат по-високи, а дори да станат и по-приемливи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови