България има шанс да остане в климатичния рай за туризъм II

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Зачестилите горещи вълни в Европа са напът да се превърнат в една от големите исторически причини за трансформация в туризма - почти толкова значима, колкото първото организирано туристическо пътуване с екскурзовод от Лестър до Шотландия по идея на Томас Кук. 

България има все още шанс да остане в класацията на бъдещите предпочитани дестинации наравно с държавите от Северна Европа и Скандинавието, където климатолози очакват да има пренасочване на туристопотока заради климатичните промени, само ако започне отсега да мисли за промяна в посланията на националния ни туристически продукт, каза в интервю за БТА проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра "Икономика на туризма" в Университет за национално и световно стопанство.

Новите послания

За да извлече полза от климатичните промени, България трябва бързо да изготви нови послания. В това трябва да са ангажирани туристическият бизнес, изпълнителната власт в лицето на Министерството на туризма, местните власти - в лицето на Организациите за управление на туристическите райони и общините. 

Според проф. Янева в новото послание акцентите трябва да са върху Бранд България в 4 сезона, многобройните планини, възможността за посещения през май и септември по формулата "слънце, море, пясък", а през останалите месеци - с акцент върху здравния, уелнес и спа туризъм, които са приоритет в европейската политика за репозициониране на Европа като здравна дестинация след здравната криза и в резултат на дигитализацията. Експертът изтъкна, че променените послания за почивка в България трябва да бъдат адресирани както към вътрешния пазар, така и към големите генериращи пазари за входящ туризъм към България.

Новите стари дестинации

Традиционните дестинации, от които България би могла да очаква повече организирани туристи, са Полша и Германия. Потенциална дестинация е и Румъния, която показа своите възможности по време на ковид кризата, когато масово индивидуални гости от тази страна пристигаха за почивки по Българското Черноморие. 

Няма да е изненада и гръцките туристи да предпочетат българското море поради климатичните промени, смята ученият главно заради възможността, която предлагат нашите планини за прохладна почивка, а и по-поносимите температури по морето.

По-трудно бихме могли да привлечем с новите си послания гости от арабските държави основно поради транспортни причини. Въздушният транспорт след здравната криза продължава да изпитва кадрови затруднения и все още има намален брой на полети, полетните разписания са редуцирани, има дори анулиране на полети от много международни летища и от много компании и докато този въпрос не се реши, трудно бихме очаквали увеличаване на броя на гостите, посочи проф. Янева. 

По принцип арабските туристи са винаги предпочитани гости по света, те често избират планинските ни дестинации с цел развлекателен, в т.ч. хазартен и други видове туризъм, но всичко е въпрос на политика на изпълнителната власт, а не на индивидуални бизнес интереси, на отделните инвеститори, предприемачи или собственици на хотели, коментира ученият.

ПРОДЪЛЖАВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови