Рисковете при покупка на храна от търговци на плажа

Всяко лято разносната търговия по плажовете процъфтява. Гевреци, царевица и най-различни други изкушения дебнат малките, а и по-големите на плажа.

Всеки курортист е виждал добилите завиден морски тен амбулантни търговци да разнасят пълни чанти или колове с нанизани на тях варени тестени изделия. А по тези чичковци често тичат дечица, за да ги спрат и да ги отведат при своите родители, които да им купят я „кукуруз“, я някое „шоколадово геврече“, без да се замислят много-много за реално съществуващите опасности.

Какви са рисковете за потребителите?

Никой не може да знае как са приготвени тези храни, къде се съхранявани и колко време са се "разхождали" по плажа, докато стигнат до потребителите. Престой с часове на високите температури и под преките слънчеви лъчи със сигурност катализира процеса не само по влошаването на хранителната им стойност и качества, но и по ферментацията на някои от предлаганите на крак край морския бряг храни. Съвсем отделен, но и също толкова съществен, е въпросът за хигиената.

Рискът от нарушаване на нормите се засилва и от обстоятелството, че при подобни сделки не сме наясно от кого пазаруваме. Най-често това са лица без стационарни обекти, нямаме данни за тях и най-вероятно ще бъде невъзможно да ги открием, ако се наложи. Когато търговецът е анонимен, личната му ангажираност с правилата за безопасност и чувството му за отговорност може да бъдат сведени до минимум.

Почти неуловими от контролните органи

През миналото лято онлайн платформата „Ние, потребителите“ се обърна към специализирания контролен орган, който е Българска агенция по безопасност на храните, с молба за извършване на проверки. В отговора си администрацията ни уверява, че инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас са извършили проверка на посочените в сигнала плажове, но не е констатирана нерегламентирана продажба на царевица и гевреци. 

В писмото още се сочи: „Визираните от Вас обекти са частни лица, които нямат регистрация за извършваната дейност в ОДБХ Бургас. Проверки на нерегламентирана търговия на храни по плажната ивица се извършват през целия туристически сезон. Отговорност на всеки човек е да има правилен избор за здравето си, дали ще закупи храни, предлагани от търговци на плажа.“

Допълнително и като доказателство за твърденията, че БАБХ осъществява контрол през летния сезон, получихме и писмо, с което се разпорежда „одит на системата за самоконтрол на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от човека съгласно Годишен план за извършване на официален контрол“ в склад за съхранение и търговия на едро с храни в град Бургас. 

Посочената в документите цел на одита е: „Оценка на системата за осигуряване безопасността на храните във всички звена от хранителната верига от добиването на суровините до крайния потребител дали дадените дейности и свързаните с тях резултати съответстват на планираните мерки и дали тези мерки са ефективно изпълнени и подходящи за постигане на целите“.

Потребителското поведение поддържа амбулантната търговия по плажовете

За контролните органи действително е непосилно да установят всеки, който е дръзнал нерегламентирано да осъществява разносна търговия. 

Обективно е възможно да се проверяват складове, вериги на доставки и стационарни обекти, но амбулантните търговци остават неуловими. Поради тази причина експертите винаги съветват клиентите да се избират регламентирани търговци, които осъществяват дейността си на светло.

Важно за нас е да възприемем, че ние, като потребители, имаме личната отговорност да се въздържаме от покупки на храни от неизвестни търговци или пък със съмнително качество. Това е гражданският контрол, който можем да осъществим и с това да допринесем към чувствителна промяна на начина на предлагане на храни с цел намаляване на рисковете за здравето и живота на нас самите и на останалите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови