Предлагат фонд да изплаща обезщетения на туристите

От Министерството на туризма публикуваха за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, отнасящи се до създаването на Туристически гаранционен фонд.

Предложените промени в националното законодателство са свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги.

Директивата хармонизира обезпечителната схема за защита на потребителите в случаите, в които туроператори обявят несъстоятелност.

Предвидено е надграждане на съществуващия досега режим на обезпечения за потребителите на туроператорски услуги, посредством изграждането на нова цялостна обезпечителна схема, която включва задължително участие в Туристически гаранционен фонд. Той ще допълни и обезпечи допълнително потребителите на пакетни туристически услуги при обявяването на несъстоятелност на туристически организатори/туроператори.

Със законопроекта се предлага

Туристическия гаранционен фонд да се основава на системната концепция за тристълбова защита – превантивна, застраховка или банкова гаранция и участие на туроператорите в гаранционен фонд.

Предложения и становища могат да се изпращат до 2 септември, включително, на следния електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови