Няма пари за магистрала между Варна и Бургас

Заради липсата на финансиране и заради приоритетното завършване на съществуващите магистрали строежът на пътя между Варна и Бургас все се отлага във времето. 

Приоритетни направления са "Хемус", София - Калотина, Русе - Велико Търново и тунела под Шипка и чак тогава "Черно море".

Но  може би е по-добре, че не сме построили този аутобан. Тогава румънските туристи най-вероятно щяха да профучават през България към курортите на съседна Турция.

"Черно море" трябва да свързва градовете Варна и Бургас, като се движи панорамно покрай крайбрежието. Освен че ще затвори българския магистрален кръг, тя е част от паневропейския транспортен коридор №8 (Драч - Тирана - Скопие - София - Бургас - Варна). 

Цялостното му изграждане ще свърже двата ни морски порта с пристанищата Драч и Вльора  в Албания, осигурявайки сухопътна връзка на товарите през Македония и България между Черно и Адриатическо море. 

На север пък магистралата може да бъде продължена до румънското пристанище Констанца, а по-нататък и към Украйна. Освен това има потенциал за осъществяване и на комбинирани превози по този маршрут.

Макар че общата дължина на участъка Бургас - Варна е 103 км, към момента са завършени само 10 км от отсечката, която започва от Аспаруховия мост във Варна и завършва преди село Приселци. Очакванията са магистрала "Черно море" да улесни и засили транспортните връзки между градовете по крайбрежието, като реши трудностите с прехода през  Стара планина, който силно забавя трафика между Обзор и Несебър. 

Прогнозите са тя да бъде отдадена на концесия или да се изгражда с пари от европейските фондове (обаче след 2022 г.). Към момента не е налично финансиране за изграждане на АМ "Черно море". Според Интегрираната транспортна стратегия на правителството (2017-2021 г.) тя би струвала 430 млн. лева. Именно високата цена е причината строежът на магистралата да е отлаган неколкократно, а пътят Варна - Бургас да остава в дъното на списъка с пътни приоритети.

Но  без магистралите "Хемус" и "Черно море"  Варна остава една глуха провинция. Възможно е и при този проект да настъпи корекция. Заради липсата на достатъчно интензивен трафик от Бургас до "Слънчев бряг" в този участък може да има път с четири ленти, а след това до Варна - шосе с три ленти, вместо да се изгражда планираната магистрала "Черно море". 

За това още преди три години говореше и Лиляна Павлова, когато беше регионален министър. Премиерът Бойко Борисов мечтае и за концесиониране на този проект, но кой се сеща за успешна пътна концесия у нас.

Снимка: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови