С 6 млн. евро усилваме границите с Турция и Северна Македония

България планира да насочи около 6 млн. евро в стратегически проекти за подобряване на сигурността и безопасността на граничните зони с Турция и Република Северна Македония в програмния период 2021-2027 г. 

Средствата са заложени като индикативна стойност в новите европейски програми за трансгранично сътрудничество с двете държави. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя участва в 18-та Европейска седмица на регионите и градовете.

 Форумът, който тази година е посветен на сигурността, е сред най-големите за регионална политика, като обединява градове и региони от цяла Европа. Заради ограниченията от COVID-19 събитието се провежда онлайн.

Към момента в съвместната програма с Турция са заложени индикативни 2 млн. евро за стратегически проект за управление на миграционните процеси в граничния регион.

Проектът предвижда още изграждане на център за обучение на служителите, както и доставка на специализирано оборудване, транспортни и технически средства за подобряване на оперативното сътрудничество в рамките на 2 години от подписване на договора.

"Очакваме той да допринесе и за социално-икономическото развитие на граничната зона, засилване на икономическите дейности и взаимодействието между хората, както и да минимизира негативните външни ефекти в областта на граничната сигурност", обяви Николова.

Тя допълни, че близо 4 млн. евро са заложени индикативно в Програмата за трансгранично сътрудничество България - Македония по стратегически проект за изграждането на граничен контролно-пропускателен пункт "Струмяни - Берово" между България и Република Северна Македония. 

Със средствата от българска страна ще бъде изграден липсващият пътен участък до границата, както и съоръженията, необходими за пункта, а от македонска страна се предвижда рехабилитация на готовите трасета и модернизация на изградените гранични съоръжения, коментира още Николова. 

През последните няколко години страната ни е обновила повече от 21 км пътища, водещи към пункта, като остава да бъдат изградени още около 8,8 км. Пунктът ще намали разстоянието между двете общини с 80 км.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови