Хелп Карма: Кой е Константин Кръстев и какви имоти притежава

Поръчкова лимузина „Мерцедес“ S класа на стойност над 300 хиляди лева, помпозна къща с размерите на прогимназия с 3 декара двор в престижен столичен квартал в полите на Витоша, морска вила в Созопол,

тузарски офис с 3 лични секретарки в центъра на София и над 5 милиона лева в банковата сметка на фирмата му, функционираща едва от 2 години

35-годишният Константин Кръстев е нагледното доказателство, че бизнесът с дарения, маскиран като благотворителна инициатива, калкулира по-големи печалби даже от търговията с дрога и проституцията.

Разследването на журналистката от Би Ти Ви Мария Цънцарова за дейността на платформата за събиране на дарения „Хелп Карма“ освети скандалните и направо криминални практики, чрез които обиграни тарикати печелят милиони левове от каузи за набиране на средства за болни деца и възрастни.

Оказа се, че за 2-годишното си съществуване „Хелп Карма“ е съумяла да събере над 21 милиона лева от дарения, но голяма част от парите – близо

7,5 млн. лв. са потънали в джобовете

на собствениците на фондацията, регистрирана в обществена полза. Според нелепите обяснения на боса на „благотворителната“ организация Константин Кръстев, почти 2,3 милиона лева са профукани за заплати и поддръжка на платформата, а над 5 милиона лева от дарения за различни каузи престояват в банковите сметки на „Хелп Карма“. Раздадените пари от фондацията са 13 535 135 лв.

За голяма част от тези средства, събрани от 130 000 различни дарители, обаче съществуват основателни подозрения, че са се върнали отново в джоба на Константин Кръстев. Само за няколко дни се появиха десетки свидетелства, че от платформата „Хелп Карма“ са надписвали фактури и са плащали нереално високи суми за лекарства,

фиктивни операции и лечения на болни

деца и възрастни.

„Една мащабна проверка на компетентните органи ще установи, че даже от официално дарените 13 милиона лева са източени около 3 милиона лв. чрез несъществуващи плащания, фалшиви разходи и надписване на сметките. Оказа се, че тарикатът Константин Кръстев е изградил истинска бизнес империя, хранеща се от състраданието и благородството на десетки хиляди българи. Този измамник трябва да бъде съден до дупка и да прекара години в затвора. Защото, освен, че открадна милиони, нанесе най-тежкия удар върху благотворителността в България. Заради него стотици почтени благотворителни каузи са обречени на неуспех – хората дълго време няма да вярват на никого“, гневят се дарители, ангажирани на добра воля с благотворителни кампании.

Кой обаче е Константин Кръстев, създател на

„благотворителната“ пирамида „Хелп Карма“.

Очиталият бездушник произхожда от заможно семейство. Неговият баща Тодор Кръстев, родом от Бургас, е бил важен фактор в архитектурата през 70-те и 80-те години на миналия век.

Таткото оглавява повече от 20 години Националния институт за паметниците на културата (НИПК). В епохата на комунизма именно НИПК отговаря за възстановителните и консервационните работи по всички паметници на културата в България, а директорът на института ръководи и създадената специализирана строителна организация, която ремонтира паметниците.

„В онези години от Тодор Кръстев зависеше не само реставрацията на обектите, но и разпределението на средствата за тях, както и избор на специалисти. Той колеше и бесеше, фукаше се, че е личен приятел на Людмила Живкова и си пиел кафето с нея. След 1989 г., когато отвориха досиетата, се оказа, че началникът ни е бил

доносник на ДС с псевдоним „Иван“,

спомня си дълготодишен служител в Националния институт за паметниците на културата (НИПК).

Към днешна дата бащата на измамникът Константин Кръстев е преподавател по специалността „Опазване на архитектурното наследство“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Проф. Кръстев е и експерт към световната организация ЮНЕСКО.

Заможният татко с ДС закваска инвестира цяло състояние в образованието на сина си. Константин завършва икономика и финанси в престижен колеж в Англия. 

При завръщането си в България, ненавършил още 30 години, той смело се впуска в частния бизнес. Инвестира в покупката на акции в компанията за бързи кредити „Кредисимо“, а уменията му да прави пари бързо го изстрелват до поста „изпълнителен директор“ в дружеството. Паралелно с това Константин Кръстев основава и

колекторска фирма за събиране на вземания,

която сключва договори с над 15 компании.

През лятото на 2015 г. обаче Константин Кръстев е изгонен от „Кредисимо“ след скандал между съдружниците в компанията. Неофициално се твърди, че Кръстев е спипан да отклонява средства от „Кредисимо“ – чрез свои подставени лица отпускал несъбираеми кредити и надписвал разходи на компанията. 

Кръстев е принуден от останалите си партньори да се раздели с фирмата, но категорично отказва да продаде останалите му около 12% акции. Така той и до ден днешен е сред миноритарните акционери в „Кредисимо“. От компанията за бързи кредити официално се разграничиха от Константин Кръстев с писмо до медиите.

Пет години по-късно Константин Кръстев ще приложи същата схема за източване на средства и в основаната от него благотворителната организация „Хелп Карма“. Нещо повече – Кръстев управлява фондацията като кредитна институция – разследването на Би Ти Ви установи, че той е отпуснал личен заем от 51 000 лева на техническия сътрудник Славчо, а през 2018 г., в първата година на съществуването на „Хелп Карма“ е раздал заеми от името на фондацията за над 300 000 лева.

„Отпускането на заеми е само една от десетките схеми, чрез които Константин Кръстев е отклонявал част от парите на дарителите. Убеден съм, че заемите са бутафорни с цел да се оправдаят отклонените пари от „Хелп Карма“ – накрая ще се окаже, че всички средства са отивали директно към Кръстев. 

От НАП трябва да направят детайлна ревизия на тази фондация и тогава ще лъснат кражби за милиони левове“, призовава финансист, който не пожела да бъде цитиран поименно пред „Уикенд”.

Като собственик на фондацията в обществена полза „Хелп Карма“, Константин Кръстев рязко се замогва. Сменя лъскави автомобили за стотици хиляди левове, преди тази пролет да яхне последен модел „Мерцедес“ S класа с бежов кожен салон, специално поръчана за него от завода в Германия. За отрицателно време вдига

грандиозен палат в „Драгалевци“.

Според запознати, Константин Кръстев налива над 2 милиона лева в къщата си. За да избегне неудобните въпроси, той афишира, че палатът му е построен като подарък от неговия тъст Пламен Марков. Морска къща в Созопол, вила на Пампорово, както и апетитни парцели в Бургас са видимата част от богатството на аферистът.

По груби сметки богатството на Константин Кръстев възлиза на над 10 милиона лева. Остава прокуратурата да установи колко от тези средства са откраднати от наивните дарители в платформата „Хелп Карма“ и дали моженците ще получат справедливи присъди. На първо време няма да е зле Прокуратурата да наложи запор върху над 5-те милиона лева, които стоят в тяхната сметка, преди и тези средства да бъдат нецелесъобразно усвоени.

Големият проблем обаче остава – доверието в дарителството е напълно сринато и ще отнемат месеци, дори години, преди да се възстанови.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови