Баровете се обзавеждат с кухня, за да борят кризата 

Баровете се обзаведоха с кухня и въведоха специални нетипични менюта заради пандемията. Така бирата се консумира освен с картофки и с торта. 

Причина за това е пандемията и въведеният вечерен час, които значително намалиха броя посетители и приходи, пише Монитор. В т.нар. „временни менюта“ може да се намерят ястия като шопска или зелена салата, дори месни разядки като пилешки хапки с корнфлейкс, пилешка пържола, кюфтета и пр. Има и различни десерти – парче торта, палачинки, гофрети. 

„Това не е масова практика, това са случаи, в които хората се опитват с разширяване на продуктовата си гама по някакъв начин да оцелеят“, коментира за изданието Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

„Ако някой успее да се преориентира, няма нищо лошо и само мога да го поздравя, това не е в нарушение с никоя заповед, стига да се спазват всички предписания“, каза и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов за „Монитор“. Той напомни, че именно този бранш е най-пострадалият и единственият, който в момента работи с рестрикции. В малък бар в един от столичните квартали собствениците също са избрали да представят временно меню. 

В потвърждение на думите на Димитров, служители от бара споделят, че причина за нововъведението е пандемията. Понеже има желаещи да поръчват храна с алкохола в бара, от заведението обмислят да пуснат нов вариант на ястията, с което ще се даде по-голям избор на клиентите. Това не е единствената новост. В някои от ресторантите хостесите мерят температурата на клиентите. 

„Спазваме всички мерки – 95% от заведенията ги спазват, някои наши колеги закупуват термометри с лазер, за да мерят температурата на клиенти при вход, закупува се оборудване на сервитьори, има спазване на разстояние, всичко това е с оглед безопасността на всеки един клиент“, каза още Димитров. 

Поради недоволството на бранша, вечерният час бе уеднаквен до 23:30 ч. Припомняме, че това се случи със заповед на здравния министър. 

„23:30 ч. е нормално работно време за всички. Разбираме, че нощните заведения са най-потърпевши от тази работа, но печеливши няма, има само малко повече губещи“, каза той. За да се следи дали се спазват разпоредбите, патрулки обикалят из кварталите и оглеждат кое заведение работи след 23:30 ч.

По думите на Алибегов, в големите градове няма почти никакви нарушения, а в София нарушители има само в Студентски град. Ако даден бар или ресторант все още не е затворил, то се налагат санкции. 

„Все пак сме сектор на обслужването и не трябва да се забравя, не можем да изкараме клиентите навън, трябва толеранс от 5-10 минути да ги изчакаме, това е нормална практика“, завърши браншовикът. Алибегов допълни, че клиентите спазват ограничението за часа и въведените мерки.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови