Украинските бежанци търсят предимно сезонна заетост у нас

На този етап голяма част от украинските бежанци у нас все още се ориентират и не са взели дългосрочни решения – дали ще останат в България или не.

Това предопределя и и интересът им повече към сезонната заетост. Това заявиха Ива Парцалева от Върховния комисариат за бежанците на ООН и Веси Деянова, BG4UA, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостите коментираха предстоящия форум "Бизнесът подава ръка", който ще се проведе утре и ще даде възможност за директен разговор на бежанци с български компании. Върховният комисариат за бежанците на ООН обединява усилия с осем свои партньорски организации за да помогне на бежанците от Украйна да започнат работа в България. 

По думите им интересът от страна на IT сектора в България е голям, както и от производството, ресторантьорството и хотелиерството. 

Те споделиха, че интересът от страна на бежанците зависи от опита и образованието на хората, но ресторантьорството и хотелиерството са най-предпочитани, може би защото работата там е сезонна и не е дългосрочна, но има интерес и към други сектори.

Освен това профилът на участниците е професионален – 80% от хората заявяват, че са с висше образование и са работили в администрацията, в образователния сектор, в търговия и продажби и в България търсят такъв тип работа".

Към момента в страната има малко над 100 хиляди украински бежанци, които са останали в страната и 99% от тях имат статут за временна закрила. С този статут те имат пълен достъп до пазара на труда, което много улеснява работодателите. Няма нужда от допълнителни разрешителни.

Има проблем и с владеенето на български език. В България няма отговорен орган или институция, която да се занимава с преподаване на български език на чужденци и се разчита изцяло на доброволци и НПО. Друг проблем е, че бежанците се намират главно в курортни селища и там пазарът на труда е по-ограничен и специфичен, споделят събеседниците.

Проблемът с българския език назрява, но има работодатели, които са много гъвкави и адаптивни. Те предоставят условия за изучаване на езика, допълнителна подкрепа с жилища и детски градини, споделиха гостите.

"Със сигурност не всички планират да се върнат в Украйна, а част от тях няма и къде да се завърнат и търсят по-дългосрочна реализация", посочиха гостите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови