Нова програма за украински бежанци: 15 лв. за три хранения и нощувка

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване,

регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила, съобщават от правителствената пресслужба.

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения.

"След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата", се казва в специално видеообръщение на вицепремиерът по ефективно управление.

Към момента около 30 000 украинци са настанени в хотелите на морските курорти в страната

От щаба за бежанците заявиха, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла."

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия - 02 905 5555.

Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал - https://ukraine.gov.bg./ ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови