Още от 1 юли плащаме по-евтин бензин

Няма проблем широко обявяваните от страна на държавата отстъпки в размер на 25 ст. на литър бензин А-95 и дизел да влязат в сила още от 1 юли. Това увери вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание.

Но същевременно прехвърли и отговорността за бързото прилагане на новите ценови тарифи на законодателния орган. "Единственото условие е парламентът бързо да приеме промените в закона - за ДДС, за акциза, за актуализация на бюджета. Вече сме в ръцете на депутатите", каза Нинова.

Държавата бдяла денонощно да няма спекула с цените, се разбра още от думите й. По-рано през деня вицепремиерът се срещна с Комисията за защита на потребителите и Държавната комисията по стоковите борси и тържища, където издаде изрична заповед - да не се допуска спекула при формирането на цените.

"Правителството подпомага с 2 милиарда лева българските домакинства. Трябва да сме сигурни, че тези пари ще стигнат до своите адресати - фирмите и семействата. И че по веригата няма да има търговци спекуланти, които да трупат свръхпечалби на гърба на хората", подчерта лидерът на БСП.

1600 проверки от страна на Комисията по стокови борси и тържища и 500 от страна на КЗК са направени от началото на годината именно с тази цел, даде конкретни данни Нинова. "Целта е да се гарантира, че няма нелоялни практики, че няма картелни споразумения. В новите мерки ще се включи Българския институт по метрология. Това е институтът, който сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП, между които има постоянна връзка. Но сега трябва да имаме контрол, че тази отстъпка, която се отбелязва на фискалния бон, е изцяло коректна и всичко стига до НАП. Като например да не се прави тази отстъпка за друг бензин, а не за А-95."

"Хората няма да плащат тези 25 стотинки, те ще им се приспадат директно от сметката. Бензиностанцията ще подава информация към НАП, нашата роля е да контролираме, че няма да има злоупотреби", отговори на въпрос на News.bg относно конкретната схема за предоставяне на въпросната компенсация.

А що се касае до приетото като мярка сваляне на Данък добавена стойност за хляба на 0% - нямало гаранция, че цените ще паднат, но със сигурност това ще допринесе за спиране на ръста на ценовите нива, смята главата на икономическото ведомство. "Ще следим сериозно за сивия сектор, в момента има много сериозен такъв в производството на хляб", увери тя.

А по темата за Северна Македония, по която премиерът Петков поиска провеждане на Консултативен съвет за национална сигурност, председателят на червената партия заяви, че няма нищо лошо такъв да бъде проведен, за да се потвърди консенсусната позиция по въпроса - докато от Скопие не изпълнят задълженията си по Договора за добросъседство, няма да получат "да" от страна на София. Твърда по този въпрос остава и позицията от страна на "Позитано" 20.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови