Пластмаса мъчи Черно море

429 хиляди микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно море - това установи първото у нас изследване, съобщи БНТ.

Основен замърсител на морето са реките, сега учените от Института по океанология към БАН работят по следващия си проект - замърсяването на Дунав. Учените са установили, че най-силно е замърсяването в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия. Всяко движение на водата размества и разнася микрочастиците, които се отлагат на дъното и повече не могат да бъдат извлечени от седимента.

Пластмасата преминава няколко стадия на разграждане, като последният е превръщането ѝ в наночастици.

Според Световната здравна организация микропластмасите влизат в човешкия организъм основно чрез водата и морските дарове. Въздействието им върху здравето ни все още не напълно изяснено, но се предполага, че влияят върху ендокринната и репродуктивната система. Учените вече са установили, че в черноморската рибата има остатъци от пластмаса.

Най-пряко засегнати от замърсяването с пластмаси обаче са организмите, които филтрират морската вода, като мидите и рапаните. Затова от три години Европа се опитва да ограничи пластмасата за еднократна употреба.

Последните странни находки, които учените откриват, са части от хладилници, автомобилни двигатели, части от тоалетни чинии, както и разнообразни продукти на фармацевтичната промишленост.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови