Загубите от частичното приемане на България в Шенген

Българската икономика губи над 1 милиард лева годишно заради неприемането ни в Шенген и по суша. Изчисленията са на Съюза на международните превозвачи.

Основният проблем според тях продължава да е чакането по границите, като фирмите в бранша са ощетени с 270 милиона лева за заплати на служителите си, само докато международните шофьори са на опашка. Темата в ефира на NOVA коментира българският представител в Работната група на ЕК по темите на транспорта Николай Рашков.

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините от тези на западноевропейците. Рекордите за чакане на границата са от по над два дни, посочи експертът. Според статистиката най-много камионите чакат на „Кулата”, при Русе и Видин. 

Българският представител в Работната група на ЕК по темите на транспорта е категоричен, че контролът по границите ни трябва да е строг, независимо дали стоката е за Австрия, или за друга държава. „Тези проверки могат да бъдат извършени по начин, който не затруднява минаването на границата”, категоричен е Николай Рашков.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови