Приближаваме се към еврото, инфлацията намалява

България е все по-близо до това да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната.

Публикуваните днес данни на Националния статистически институт показват, че хармонизираният по методологията на Евростат индекс на потребителските цени намалява до 3,1% на годишна база през март.

Според критерия за ценова стабилност размерът на инфлацията в страната кандидат не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията в 3-те държави членки на еврозоната с най-добри показатели.

Тълкуването на „най-добри показатели” е до известна степен относително, тъй като целта за ценова стабилност на Европейската централна банка е инфлация от 2%. Гледайки по този начин, България вече изпълнява критериите за присъединяване към валутния съюз на еврото.

Ако се вземат страните с най-ниска годишна инфлация, това са Литва – 0,3%, Финландия – 0,7% и Латвия – 1,0%. В такъв случай инфлацията в България трябва да се забави с още 1 процентен пункт.

Дългосрочната тенденция е за забавяне. Тя продължава от септември 2022 г. насам, когато хармонизираният индекс на инфлацията достигна 15,6%.

Според хармонизираният индекс на потребителските цени през март 2024 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:

Транспорт - увеличение с 1.0%; съобщения - увеличение с 0.9%; алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.6%; разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.6%;  развлечения и култура - увеличение с 0.4%; ресторанти и хотели - увеличение с 0.4%; здравеопазване - увеличение с 0.3%; жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.2%.

Понижили са се цените на стоките и услугите в следните потребителски групи:

Облекло и обувки - намаление с 0.7%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.3%; хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.1%.

Без промяна остават цените на услугите в група „Образование”.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови