Eнергийни експерти: Идат шокиращи цени на тока

Новата методика за ценообразуването на електроенергията ще доведе до шокиращи сметки за ток и поредица от фалити, ако не бъде отменена,

предупредиха пред “Труд news” енергийни експерти, които коментираха отворените писма на търговците на ток и тревожната позиция по темата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) до институциите у нас.

“След публикуването от независимия преносен оператор на 12.06.2024 г. на окончателните цени за балансираща електрическа енергия ставаме свидетели именно на проблеми, които се създават при фактическото прилагане на новата Методика.

От така обявените крайни цени става ясно, че ценовите стойности за недостиг и излишък драстично се различават от предварително изнасяните до този момент прогнозни данни от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ЕАД”, описват сериозния проблем с цените на тока от индустрията.

Енергийната борса в рамките на търговията в сегмент “пазар ден напред” затвори при средна цена за базова енергия от 219.58 лв. за MWh с ден за доставка 17 юни 2024 г. Това е повишение 61.8% спрямо стойността при затваряне на предишната търговия.

Бизнесът е категоричен, че въпросните крайни цени са “необосновано високи от всички участници на електроенергийния пазар в България”.

От АИКБ дават пример, че в окончателния сетълмент за месец май са публикувани ценови стойности, отчитащи излишък до -2 684,50 лв./MWh и за недостиг - до 6 342,00 лв./MWh. Така окончателните разходи за балансиране за месец май 2024 г. на координаторите на балансиращи групи надхвърлят десетократно всички възможни прогнози и по своята същност представляват “категорично непредвиден и необезпечен търговски риск”.

Икономисти обясниха, че този риск идва и от обстоятелствата, които настъпват при вече действащи и изрядни търговски договори, сключени по време на действащата до месец май Методика на КЕВР.

“Към проблема е необходимо да се добави и осъществяваната от координаторите дейност, към която в един много краен момент се прехвърля непосилна финансова тежест, която регулаторът очевидно все още не е оценил и съобразил при поредните драстични “ad hoc” промени в регулацията на електроенергийния сектор”, категорични са от АИКБ и директно заявяват:

Застрашена е финансовата стабилност на свободния пазар

От АСЕП /Асоциация свободен енергиен пазар/ и АТЕБ /Асоциация на търговците на енергия в България/ предупредиха за фалити в сектора заради драстично увеличени разходи с близо 300 процента за балансиране на електроенергия и изпратиха отворено писмо до енергийното министерство, КЕВР, ЕСО и енергийната комисия в парламента.

Според колективната позиция на търговците на ток, така се застрашава финансовата стабилност на свободния пазар. Вероятността от унищожаване на цял сектор от икономиката, като фирми за изграждане и поддръжка на централи от ВЕИ, е изключително висока.

Само в един ден от месец Май (19.05.2024), цената по новата Методика е 6207 лв./MWh, а в същия ден и същия час цената на енергийната борса е 70,74 лв./MWh. Това означава, че един производител, ако произвежда в този час би получил 70,74 лв., и би имал разход 6207 лв. за всеки мегаватчас отклонение от прогнозата си за производство.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови