Производители, потребители и търговци на ток фалират до месец-два

Цените ще станат 6000-7000 лв./MWh

От АСЕП /Асоциация свободен енергиен пазар/ и АТЕБ /Асоциация на търговците на енергия в България/ предупредиха за фалити в сектора заради драстично увеличени разходи с близо 300 процента за балансиране на електроенергия и изпратиха отворено писмо до енергийното министерство, КЕВР, ЕСО и енергийната комисия в парламента.

Според колективната позиция на търговците на ток, така се застрашава финансовата стабилност на свободния пазар. Вероятността от унищожаване на цял сектор от икономиката, като фирми за изграждане и поддръжка на централи от ВЕИ, е изключително висока.

Явор Куюмджиев, енергиен експерт:

Балансиране означава, че всеки производител и всеки потребител до 11.00 часа на днешния ден казва какво ще бъде потреблението, съответно производството по часови диапазони - от 7.00 до 8.00 часа, от 8.00 до 9.00 часа и т. н. На базата на тези заявки за търсене и предлагане се формира цената за следващия ден.

Когато някой от потребителите или производителите “не уцели” производството си или потреблението, възниква небаланс. Ако производител каже, че от 8.00 до 9.00 часа казва, че ще произведе 100 MWh, а произвежда 80, той е в небаланс, недостиг. А ако произведе 120 MWh, той ще е в излишък. Недостигът и излишъкът преди се търгуваха на свободен принцип и се формираше пазарна цена на т. нар. небаланси.

От 1 май тази година Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) въведе нова методология, в която няма тавани на балансирането. Нещо повече, те се определят административно от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) - подчертавам, абсолютно административно и непазарно.

Гледайки си разходите, ЕСО определя цените за балансиране - съответно за недостиг и за излишък. Това, което се случи през първия месец на новата методология е, че административно определените цени от ЕСО в някои дни достигаха до 6500 лева/мегаватчаса за небаланс излишък и 2500-2800 лева/MWh за недостиг.

Това, преведено на обикновен език означава следното: Ако някои производител е произвел по-малко, отколкото е предвидил, плаща по 2500 лева за мегаватчас, който не е произвел. Това е фалираща ситуация.

В другия случай - при небаланс излишък, потребител, който е заявил, че ще потреби 100 мегаватчаса, а е потребил 80, тези 20 MWh, които не е потребил, му ги таксуват по 6500 лева за мегаватчас. Това също е фалиращо.

Виждате, че и производителите, и потребителите, а и търговците при тази методология до няколко месеца ще фалират.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови