Узбеки на работа у нас: В България е супер

Те са от Узбекистан. Берат череши и работят в хотели в Албена. "Дойдохме с посредническа фирма. Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри. Харесва ни, всичко е супер. Взимаме по 1200 лв."

"Тук е много хубаво. В България много ни харесва. Хората са добри, отношението към нас е добро. Работим в хотелите в "Албена“, харесва ни. И времето е хубаво." 

Алима е от Узбекистан. Запознавам се с нея и с останалите шестима души от средноазиатската страна под черешовите дръвчета в овощната градина край Кранево, пише Александър Андреев в Дойче веле. 

Тази година черешите са особено едри и сочни, а реколтата радва стопаните, които в момента преговарят с гастарбайтерите от Узбекистан – за помощ при беритбата. 

Групичката от петима мъже и две жени, на видима възраст между 25 и 50 години, изглежда в отлично настроение и охотно говори пред микрофона. Питам ги как са се озовали в България.

"Казаха ни, че в България хората са добри"

"У нас в Узбекистан има една посредническа фирма, много е добра. Предлагат работа навсякъде из Европа: Германия, Полша, има и за България. И фирмата ни каза, че в България хората са добри, заплатите са добри, страната е добра, има всички условия. И така дойдохме да работим тук. Харесва ни, всичко е супер."

Това е Айлин, който сякаш влиза в ролята на говорител на групата. От нея научавам, че работят по пет дни в седмицата и изкарват по 1200 лева месечно. Живеят в бунгала в близкия курорт "Албена" и част от времето работят в тамошните хотели.

Разговаряме на руски – език, с който стопаните на градината трудно се справят, та се налага да използват ръце и крака в бизнес преговорите.

"Казано накратко: лесно ни е да научим български. Много прилича на руския. И хората са много приятни."

Узбеките явно са доволни от България. Поне засега, както предпазливо уточнява един от тях на име Абдул. Смятат да останат поне до края на сезона през септември, а ако има работа – и още.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови