Парамедици, фелдшери и акушерки могат да обслужват плажове 

Парамедици, фелдшери и акушерки ще имат право да работят в медицинските екипи, които обслужват плажовете по морето и басейните за обществено ползване у нас. Това предвижда проект на нова наредба за водноспасителната дейност, публикуван за обсъждане.

Сегашната наредба действа от 1996 година, припомня БНР.

Медицински пункт или подвижен реанимационен екип ще се изисква за най-малките плажове по морето с дължина до 200 метра.

Стопаните им ще бъдат задължени да осигурят и подходящ транспорт за медиците от подвижните екипи, а в тях ще могат да работят не само лекари и медицински сестри, но и фелдшери и акушерки, преминали през обучение по лечение на спешни състояния, както и парамедици, обучени да оказват първа помощ при водни и други животозастрашаващи инциденти.

Парамедиците няма да имат право да действат самостоятелно. Колкото до подготовката на водните спасители, те ще могат да се обучават не само от Българския Червен кръст, но и от други организации, ако разполагат със специалисти по водно спасяване и лекари-анестезиолози или спешни медици.

Променя се времевият диапазон, в който ще има осигурена водно-спасителна дейност по обектите. Ще започва в 9.00 часа и ще продължава до 18.30 часа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови