УМБАЛ Бургас посреща Бабинден с повече бебета от 2022 г.

Ражданията в УМБАЛ Бургас продължават да се увеличават. През 2023 г. тук са се родили с 18 бебета повече, отколкото през 2022 г. 

През 2022-ра също са били повече в сравнение с предходната година. Това отчитат на днешния Ден на родилната помощ – Бабинден екипите на отделенията, съпричастни към посрещането на новия живот – Отделението по гинекология, Родилно отделение, Отделение по неонатология.

УМБАЛ Бургас продължава да бъде болницата, в която се раждат най-много бебета. Въпреки наличието на още три лечебни заведения с родилни отделения в региона, тя е водеща в избора на родилките и техните семейства. УМБАЛ Бургас е болницата с най-нисък процент на оперативните раждания в цялата страна – през изминалата 2023 г. само 24% от бебетата са родени със секцио.

Препоръките на Световната здравна организация са оперативните раждания да не надвишават 30% и да се извършват изключително по медицински показания, защото няма нищо по-добро от естественото раждане и за бебето, и за майката. Според авторитетните научни източници рисковете от усложнения и смъртност при оперативните раждания е три пъти по-висок, затова политиката на УМБАЛ Бургас винаги е била секциото да се извършва само при крайна необходимост. Болницата подкрепя раждането като естествен процес, контакта "кожа в кожа" и насърчава кърменето.

Затвърждава се тенденцията да се раждат повече момчета, отколкото момичета. През изминалата година на бял свят са дошли и 25 двойки близнаци. 121 са децата, родени с тегло под два килограма и половина, а 12 бебета са били с тегло под килограм и половина.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови