Здравен рекет по българското Черноморие

Нашият екип проведе разследване на медицинските услуги в курортните комплекси по Южното Черноморие и установи значителни различия в цените за прегледи в частните медицински центрове. 

В най-големия курортен комплекс "Слънчев бряг", цените за първичен медицински преглед варират от 50 до 130 лева за български граждани. Въпреки това, когато става дума за чужденци, тарифите в някои медицински заведения се удвояват, като достига до 89 евро или около 180 лева.

Двойни стандарти за българи и чужденци

В рамките на нашето разследване се представихме като работещи в курорта, за да разберем реалните цени за български граждани. В едно от частните медицински заведения ни беше съобщено, че първичният преглед струва 90 лева и че не работят със Здравната каса. След това се свързахме със същото заведение, представяйки се за турист от Полша, и установихме, че същият преглед за чужденец струва 89 евро, като всички допълнителни процедури се заплащат отделно.

Тази практика на двойни цени за българи и чужденци е широко разпространена и създава напрежение сред туристите. Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), категорично осъди тези практики, посочвайки, че това води до "погром в туризма".

Ограничен достъп до медицинска помощ по Здравна каса

В морските общини Несебър, Поморие, Приморско, Созопол и Царево, има общо 27 общопрактикуващи лекари, но достъпът до тях за здравноосигурените граждани е ограничен. В община Несебър, където се намира "Слънчев бряг", функционират 11 частни медицински центъра, като само един от тях е общински и работи по Здравна каса, но само с направление.

Доктор Петко Илиев, управител на медицински център в "Слънчев бряг", потвърди, че възможността за преглед по Здравна каса е минимална. Единственият общопрактикуващ лекар, който обслужва местните жители, е претоварен и не може да обслужи големия поток от туристи през летния сезон.

Правни регулации и липса на контрол върху цените

Въпреки значителните различия в цените и ограничения достъп до медицински услуги по Здравна каса, законодателството не предвижда ограничения за цените в частните медицински центрове. Професор Момчил Мавров, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), подчерта, че не могат да задължат всяко лечебно заведение да има договор със Здравната каса.

Според д-р Петко Желязков, общопрактикуващ лекар, ценообразуването в частните медицински центрове е легално, стига цените да са ясно регламентирани и изложени на видно място.

Липса на лекари и неадекватно покритие по Здравна каса

В малките населени места като Синеморец, Резово и Варвара, липсата на медицински персонал принуждава летовниците да пътуват до Царево или до областния град Бургас за медицинска помощ. В Бургас има разкрит неотложен кабинет, който работи и в почивни дни по Здравна каса.

За спешни случаи на плажа, туристите могат да получат безплатна долекарска помощ в медицинските пунктове, разположени на място. Въпреки това, високите цени и ограничената възможност за ползване на Здравна каса остават сериозен проблем за туристите по Южното Черноморие.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови