Уведомяват ни за профилактичните прегледи по телефона

Пациентите в България ще могат съвсем скоро да получават известия по телефона за профилактичните прегледи, които им се полагат в зависимост от пола и възрастта им. 

Това нововъведение е част от модернизацията на здравната система чрез електронното приложение е-здраве, което ще бъде свързано с електронното пациентско досие. По този начин гражданите ще имат по-лесен достъп до информация за своето здраве и необходимите превантивни мерки.

С цел осигуряване на тази услуга, от началото на септември 2024 година, всеки желаещ ще може да посети офисите на „Информационно обслужване“ АД, районната здравноосигурителна каса (РЗОК) или регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Там ще се извърши сдвояването на мобилния телефон с електронното приложение, което ще позволи получаването на известия. За успешното сдвояване е необходимо представяне на лична карта, като след първоначалното свързване не се изисква повторно посещение, освен при смяна на устройството или изтриване на приложението.

По думите на Борис Костадинов, технически директор на „Информационно обслужване“ АД, новата система ще позволи гражданите да бъдат информирани не само за предстоящите им профилактични прегледи, но и за необходимите ваксини, включително и за децата до 18-годишна възраст, съобщава bTV. Тази иновация ще се реализира чрез новия модул „Дългосрочна грижа“, който ще съдържа информация за всички дейности и изследвания, включени в пакета за превенция на заболяванията.

Приложението е-здраве вече има сериозен принос към дигитализацията на здравната система в България. Според „Информационно обслужване“ АД, от старта на Националната здравноинформационна система (НЗИС) през декември 2020 година до юли 2024 година, в системата са записани над 345 милиона дигитални записи.

От тях 53 милиона са електронни рецепти, 54 милиона са издадени електронни направления, а 96 милиона представляват електронни бланки за прегледи при специалисти. Освен това, в системата са регистрирани четири милиона хоспитализации и три милиона дигитални прегледи.

Според професор Момчил Мавров, и. д. управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), е-здраве ще стимулира интереса на пациентите към тяхното електронно досие и данните, които се съхраняват в него. Той сподели, че от началото на годината до момента са получени десетки сигнали за злоупотреби с лични здравни данни от страна на лечебни заведения.

Всеки сигнал се проверява внимателно, а резултатите са довели до прекратяване на договорите на не по-малко от 10 лечебни заведения, по не по-малко от 20 клинични пътеки.

Превенцията на заболяванията чрез профилактични прегледи е ключов елемент от здравната система. По последни данни обхватът на профилактичните прегледи в България е между 53% и 55%, но с внедряването на новите дигитални услуги се очаква ръст в тази статистика през есенните месеци.

Внедряването на е-здраве и свързаните модули е стъпка напред към по-ефективно управление на здравеопазването и по-добро обслужване на пациентите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови