Специалисти със съвети за справяне с горещините I

Малко бира, много сянка и положителни емоции за справяне с горещините препоръчват лекари. За справянето с продължаващите трети месец горещини пред БТА говориха лекарите проф. Арман Постаджиян - началник на 

Отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в столичната Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) “Св. Анна“, доц. Росен Калпачки - началник на Клиниката по нервни болести към болница „Св. Анна“, д-р Светозар Марангозов - съдов хирург във Военномедицинска академия (ВМА), и д-р Йоанна Маринова, психиатър във ВМА. 

Заради екстремно високите температури, които продължават дълго, пациентите, засегнати от сърдечна недостатъчност, от кардиомиопатия или преживели няколко инфаркта, страдат много повече в сравнение с общата популация, каза проф. Арман Постаджиян. 

По думите му хората инстинктивно знаят какво трябва да правят в топлите дни, но в момента има твърде дълъг период на горещини. 

Забравя се, че възрастните не трябва да излизат навън в часовете от 14:00 до 16:00 ч. Да се носят светли и свободни дрехи, шапка, както и да не се стои безпричинно на слънце, съветва лекарят.

Младите мъже по-често получават внезапни сърдечно-съдови инциденти в сравнение с младите жени, каза още проф. Постаджиян и уточни, че младите хора по принцип по-трудно се убеждават да се придържат към назначената им терапия.

Лято и аритмия

Голямата част от хората търсят лекарска помощ поради свои „грешки“ - неприемане на достатъчно течности и прегряване заради дълъг престой на слънце. Дехидратирането води до по-ниски стойности на кръвното налягане, появява се усилен сърдечен пулс или аритмия. 

Тези оплаквания не са сърдечно-съдово заболяване, а се провокират от летния период, обясни проф. Постаджиян, но напомни, че преживелите сърдечно-съдов инцидент би следвало да бъдат особено внимателни.

Здрави хора и горещина

Ако човек е млад и с достатъчно добра реактивност, може да се справи с настоящите горещини. При здравото сърце основното, което се случва заради топлината, е вазодилатация – разширяване на съдовете и необходимост от пиене на повече течности, за да се компенсира недостигът им. 

В противен случай сърцето започва да работи по-бързо, хората усещат учестено сърцебиене и прималяване, каза кардиологът. 

Течности, но основно вода

Загубата на течности – главно чрез дишане или изпотяване, е много по-голяма по време на горещините. Най-добре е да се пие вода. При здравите хора увеличеното количество на течностите не натоварва бъбреците, тъй като те работят нормално и ще изхвърлят от организма ненужното. 

На по-младите жени, които имат стойности на кръвното налягане 90/60, се препоръчва в горещите дни да пият по-подсладени или по-солени напитки, тъй като по този начин течността би се задържала за по-дълго време в съдовете. Това е особено важно за младите, но здрави хора, подчерта още проф. Арман Постаджиян. Тази препоръка не се отправя към хора, преживели сърдечно-съдов инцидент или страдащи от диабет.

Внезапен сърдечен инцидент при млади мъже

Проблемът с „подмладяването“ на сърдечно-съдовите заболявания се появява, тъй като хората са подвластни на класическите рискови фактори за поява на сърдечно-съдово заболяване – хипертония, високо ниво на холестерол, тютюнопушене, посочи още проф. Постаджиян. По думите му никой не знае какво крият собствените му кръвоносни съдове, което е големият проблем.

Непридържането към лечение е по-често срещано сред младите хора, особено сред мъжете, допълни лекарят. 

Трудно е да се каже защо е така, каза още той и обясни, че младите трудно възприемат мисълта, че лечението ще продължи с години. Младите мъже по-често получават внезапни сърдечно-съдови инциденти в сравнение с младите жени, добави проф. Постаджиян.

През лятото инфарктите се случват по-рядко отколкото през есента и зимата, допълни той.

Горещината е рисков фактор за инсулт

Горещините се отразяват зле на хората, преживели инсулт, и създават рискове за нови инсулти, каза доц. Росен Калпачки. По думите му горещината е един от рисковите фактори за поява на инсулт, тъй като топлината води до обезводняване, а обезводняването прави кръвта по-гъста и по-склонна към образуване на тромби. 

Повечето инсулти са причинени от попадане на тромб – съсирек, в някои от съдовете на мозъка. Другият вид инсулти, които се наричат мозъчен кръвоизлив, се получават по друг механизъм – скъсване на мозъчна артерия и изливане на кръв. За тези инсулти жегата също допринася, защото се създава възможност за разкъсване на мозъчен съд поради нагряването на главата, обясни лекарят.

ПРОДЪЛЖАВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови